Prohledat tento blog

pátek 10. prosince 2021

Oslavenci - prosinec

Vážení přátelé,

rok 2021 bohužel končí v podobném stylu, jako ten loňský.  Přesto máme naději, že se hrozba covidu a nemocí vůbec přece jen poodsune, pokud využijeme prostředky,  jaké nyní k dispozici máme. Proto i náš výčet oslavenců bude „tradiční“, nejmenujeme všechny. Čeká nás pouze jedno jubileum a oslava jedné čestné členky.

Zároveň nás zimní čas  ponouká k tomu, abychom tu bílou krásu sledovali za oknem, zahřívali se svařáčkem a cestu ven do chladu, mrazu nebo sloty naplánovali i s pořádným oblečením. Čeká nás také přemýšlení nad tím, jak a čím udělat radost  svému okolí, navrch i  lidem neznámým. Kdo obdarovává, sám bývá obdarován právě tím procesem a často i radostí toho, komu byl náš pokus o milé překvapení adresován.

Jen bylo zmíněno, v tomto měsíci připijeme a pozdravíme opět pouze dva naše členy, ale tím vydatněji. Ono to ani jinak nejde, když se začtete do výčtů jejich zásluh.

 Jako první oslaví 12. prosince  půlkulatiny náš člen Rady Obce, pan František Tylšar, který pečlivě spravuje internetové stránky Obce a hbitě sem vyvěšuje všechny zaslané články.  Spravuje také web Jihočeských spisovatelů a řídí redakční radu časopisu Literární fórum. To jsou fakta, s nímž se setkáváme velice často. K tomu připočtěme ještě jeho zásluhy mezi kolegy v profesi – je vedoucím literární skupiny českého zemského svazu FISAIC (i železničáři mají své mezinárodní fórum pro kulturu). To ale není všechno. Kým ještě náš oslavenec je?

Od r. 2009 zahodil ostych básníka a začal své verše zveřejňovat, ale musel nutně dojít (jistě pod mírným tlakem uznalého okolí?) k vydání své první sbírky. Až před jedenácti lety.  Od těchto Jahodových veršů již vydal dalších devět knih, včetně vydání ve slovenštině - a spoluautorství ani nebudu počítat. Samozřejmě nesmíme zapomenout na slavný projekt Literáti na trati (již osm ročníků). Nezaváhal ani před před výzvou vědomostní, jako kapitán týmu Literáti dovedl své družstvo k rekordní mu počtu bodu v TV soutěži „Co na to Češi?“.  Kulturní zážitky dokáže provázet hrou na akordeon a je mimo jiné též  lektorem pro vzdělávání dospělých. Čím nás potěšil jen v končícím roce 2021? Čeho se opět zúčastnil a v čem měl prsty? 
7+7 – (vydala Epika 2021) – 14 povídek českých a slovenských autorů
Ohlédni se, nezkameníš - (Almanach české poezie 2021, edit. Vladimír Stibor)
CESTY – Antologie o cestách účastníků XXII Dnů poezie v Broumově (vyd. Věra Kopecká 2021)
Světlo a stíny podzim – Sborník XXII Dnů poezie v Broumově (vyd. Věra Kopecká 2021)
Pohádky – nepohádky (vydala Nová Forma 2021)
Literáti na trati VIII aneb Příběhy vlakových cest (Antologie píšících železničářů 2021)
Literáti na trati VIII aneb Poezie vlakových cest (Antologie píšících železničářů 2021)

Ještě před největším shonem před svátky nás 15. prosince čeká pozvednutí číší a přípitek na zdraví naší významné čestné člence, historičce a sochařce, paní Zoře Dvořákové. Byla jednou z těch, jejichž možnosti pracovní a publikační omezila normalizace. Mimo jiné v r. 1972 statečně vyhrála soudní spor o paragraf o ztrátě politické důvěry, který byl na ni uplatňován. Mohla potom v Melantrichu vydávat alespoň některé knihy. Připravovaná publikace o T.G.M. si ale musela počkat až na revoluci. Dokonce ani plastiky nemohla vystavovat, poprvé až v r. 1988. Přesto pilně studovala a bádala o sociálním a kulturním životě našich zemí v 19. a 20. století.

Za své zásluhy na poli literatury faktu byla patřičně oceňována kolegy a znalci. Naposledy získala v r. 2007 Cenu Miroslava Ivanova za celoživotní dílo. Dostala ji vlastně podruhé, v r. 2004 za dílo Proti nenávisti a mstě a po čtyřech cenách  E. E.  Kische za významné práce předchozí.

Pro naši současnost je velice důležitá kniha z r. 2011 Všední den v kleci… I taková byla totalita. Z novějších knih si vzpomeňme na Bez tebe neodejdu (2014), a konečně také napsala o svých sochách Barevné plastiky Zory Dvořákové (2017). Výčet ukončí Děsivé léto 1950 (2018) o pozapomenutých 35 politických procesech.

Vzhledem k předchozímu velmi aktivnímu oslavenci nesmíme přehlédnout ani její činnost neliterární, zato velice důležitou na poli kulturním a tím pádem všeobecně vzdělávacím.  Účastnila se vzhledem ke své profesi mnoha příprav expozic a výstav, včetně našeho podílu na slavných výstavách světových.

Oba naši významní a důležití členové si zaslouží obdiv a přípitky nás všech, s upřímným přáním pevného zdraví, stálé svěžesti, inspirace a mnoha tvůrčích sil.

Děkujeme, že tu jste.

Na zdraví!


Hana Mudrová 

Žádné komentáře:

Okomentovat