Prohledat tento blog

pondělí 31. ledna 2022

Oslavenci únoroví

 Vážení přátelé,

Přichází únor, ve starých časech nazývaný hladovým měsíce. Doufám, že zvládáte všichni nedobré časy zdražování snad všeho, co nutně potřebujeme k životu a pohodlí. Kupodivu se ono hladové období týká rovněž našich přátel, kteří mohou slavit nějaké pěkné výročí.

Zemí právě teď letí omikron a napadá kde koho, ale  nemá tak ostré zoubky jako  předchozí covidy. Takže i v tomto „hladovém měsíci“ budeme připíjet pouze jubilantům. Vlastně jedinému jubilantovi. Jednomu z těch mladších členů, zato pilnému a pracovitému.

Devátého února pozvedněmež číše, abychom upřímně připili na zdraví Liboru Paverovi, který slaví kulaté narozeniny. Vymění  toho dne –cet za –sát.  Uznejte, že tohle je velice důležitý přechod, ale zároveň plný tvůrčí energie a mnoha výhledů do budoucna. Je VŠ pedagogem v Ústavu bohemistiky a knihovnictví Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity, publikuje práce z oboru literární vědy.  Po I. dílu Dějin české literatury (1997) s komentovanou antologií textů, které již nejsou běžně dostupné (spoluautorka Drahomíra Vlašínová) využil spolu s Františkem Všetičkou  různé texty jako názorné ukázky rovněž v Lexikonu literárních pojmů (2011). Což oceňují studenti, kterým je často nedostupná zahraniční literatura.  Mimo tyto běžně udávané tituly průběžně napsal a sestavil na dvě desítky odborných prací, například sérii knih Žánrové metamorfózy ve středoevropském kontextu.

Druhým oslavencem února je náš čestný člen, režisér a dramaturg Antonín Kachlík, který  se již velmi přiblížil legendární stovce.  Vzpomeňme si na něj 26. února. Z jeho tvorby si dodnes ceníme především filmu Já, truchlivý bůh a pohádky Bajaja, která se stále objevuje na obrazovkách. Pro mne osobně byl zajímavý také film Kouzelné dobrodružství (1982), kde hrála dcerka mé kolegyně. Tím pádem jsem se dozvěděla hodně podrobností. Od drobných příhod z natáčení až po tvorbu kostýmů a rekvizit. Také to, že si zfilmováním milované knihy pan Kachlík splnil svůj dávný sen.  Bohužel prý musel sestříhat závěr jinak, než vyznívá kniha – což zřejmě poslalo film do zapomnění.

Bohužel nás již v lednu opustil další čestný člen, spisovatel a scénárista, redaktor a pedagog  Stanislav Rudolf,  kterému bychom rádi popřáli  šestnáctého února. Bylo by mu 89 let. Věnujme mu tedy v tomto dni alespoň tichou vzpomínku. I kdyby napsal mnohem méně knih, než takřka třicítku titulů pro děti, mládež i dospělé, především jeho Metráček podepřel sebevědomí mnoha dospívajícím dívkám. Porozumění  pro zmatky a zápasy dospívání jeho tvorbu poslalo mezi nestárnoucí  a stále oslovující tituly.

Další z našich významných , byť již dřívějších členů, byl Roman Ráž, který nás opustil dvacátého šestého  ledna. Dramaturg, scénárista, dramatik, spisovatel a nositel mnoha literárních cen, který do našich literárních vod vstoupil básněmi v šedesátých letech, které publikoval v různých  časopisech. Konečně vyšly hezky pohromadě ve sbírce Pomačkané město (2020). Naši literaturu opustil svou poslední prozaickou knihou Aplikace Rodina (2020) a sbírkou sedmi rozhlasových a třech divadelních her Slušní lidé nevraždí (2021).

Všem našim členům, kteří se narodili v únoru, přejeme pevné zdraví, hodně pohody a vůbec vše dobré a ještě lepší.

 

Hana Mudrová




Žádné komentáře:

Okomentovat