Prohledat tento blog

středa 28. února 2024

Oslavenci měsíce března

Před tím, než začnu psát o nečekaně teplém předjaří a těch našich členech, kterým na zdraví připijeme, dovolte mi zmínit odchod básnířky, kterou mnozí z vás dobře znali. Byla to paní Marta Urbanová z Chotěboře, která zemřela v pondělí 29. ledna 2024 ve věku 84 let. Mohli jste vidět na našem blogu její parte nebo číst nekrolog, ale vzhledem k tomu, kolik tu měla přátel, zmiňuji její odchod znovu.

Jak bylo řečeno, teplé počasí měsíce únoraí zaskočilo mnoho z nás, ale na straně druhé je možné, že vedle sněženek se už po světě brzy rozhlédnou třeba i tulipány, aby potěšily naše oslavence hned v prvních březnových dnech. Hned prvního tu totiž máme rovnou dva naše čestné členy, kteří si pozvednutí sklenky a přání všeho dobrého dozajista zaslouží.

Podle abecedy nejdříve pan Ivan Kraus, humorista, herec a loutkoherec, který  žil dlouho v exilu. Po svém návratu r. 1990 se pro naše čtenáře stal doslova zjevením. Po zásluze v roce 2019 získal první místo v Ceně Miloslava Švandrlíka za knihu Soukromý Hollywood. Jeho poslední knihou, ve spolupráci s Lidovými novinami, jsou Sebrané veteše (2023, Petrkov).

Dalším oslavencem z prvního března je opět náš čestný člen, pan František Uher, spisovatel a básník z Havlíčkova Brodu, má za sebou přes stovku knih s více, jak tisícovkou povídek, podobného počtu veršů a trojnásobkem aforismů. Jednou z posledních knih je sbírka básní  Krajina mizejících stop (2021), následovala detektivka Smrt přichází v noci (2022).

Také čtvrtý březen je dnem, kdy připijeme čestnému členovi, panu Romanu Cílkovi.  Je znám svou literaturou faktu a kriminálními příběhy, ovšem své čtenáře mate i pseudonymy. Například vás může zaujmout kniha jakéhosi  Viléma Pavlíka nebo Zdeňka Romana. Právem získal mnoho cen -například cen Egona Erwína Kische jsem napočítala deset! Je spoluautorem několika projektů, například Galerie nesmrtelných a periodické revue literatury faktu Přísně tajné!

Nyní přichází na řadu oslavenec s krásnými kulatinami. Osmého března můžeme poblahopřát panu Janu Padychovi. Tento ostravský spisovatel začal zlehka, psaním povídek a fejetonů, článků a esejí. Když r. 2004 napsal svůj první román Bouře ve sklenici piva – pojišťovácký román, hned po něm skočila Česká televize a byl z toho film Každý den karneval (2005). Napsal sérii publikací Prastará tajemství, v nichž se věnoval nejstarším dějinám, které ho zajímají již od mládí.

Řadu oslavenců uzavírá pan Lubomír Man, březnový čtvrtý čestný člen Obce, kterému připijeme na zdraví 23.dne v tomto měsíci. Bývalý atlet a pedagog vzdor vysokému věku (devadesátku už má za sebou) pečlivě sleduje okolní a politické a sportovní  dění a neváhá je komentovat. Jeho knihy o sportovcích nestárnou – vždyť Vysoký cíl vyšel v letech 1973, 1992, 1995, 2008 a dvě jeho další knihy dvakrát s odstupem několika let. Posledními knihami jsou Adolfe vstaň, vše odpuštěno aneb Duté hlavy, vzhůru na Letnou (2019) a scénář Hoši od Bobří řeky (2019).

Březen je měsícem nadějí na teplo, kvetení, novou trávu, ale také připomínkou statečnosti ežn, které svým nutím zaklepaly s nadvládou mužů. Osmý březen byl sice dost zprofanovaným svátkem, ale znovu vstává z popela, protože marná sláva, v ženách je hodně přehlížených sil. Je dobré mít je na paměti a dát jim prostor.

Všem oslavencům přejeme pevné zdraví, pohodu, spokojenost, hodně dobrých nápadů a tvůrčích sil!

Hana Mudrová




 

Žádné komentáře:

Okomentovat