Prohledat tento blog

úterý 25. května 2021

Jan Bauer - Papežova dcera

 

MOBA, 2021

Hanka Hosnedlová

     Jihočeského spisovatele Jana Bauera čtenářské obci určitě představovat nemusíme, jeho historické romány a detektivky, kterých neustále přibývá, jsou již notoricky známé. Tentokrát se však již ve druhém vydání vrací k tajemné a nesporně komplikované osobě světových dějin, jménem Lucrezia Borgia. V představách běžného čtenáře je tato krásná Římanka předkládanou historií okolkovanou travičkou, ale pravda je možná poněkud jinde.

      Bauer prostřednictvím její postavy vnáší do jejího životního příběhu nejen řadu ověřených poznatků a detailů, ale hlavně propojuje její osud s aktuálními souvislostmi oné nesporně komplikované doby. A stále se vnucuje otázka: byla Lucrezia obětí, nástrojem politických bojů o moc nebo nelítostnou vražedkyní? Už její původ – jako dcery zhýraleého papeže Alexandra VI. jí určil nelehkou životní pouť. První domluvený sňatek ve třinácti letech, smrt jejího milence a otce dítěte, jakož i druhého manžela jsou fakta, která formují mínění veřejnosti, tím spíše, že se všeobecně a s odporem mluvilo i o jejích mesaliančních vztazích a volných mravech.

     Lucreziina životopisná linka je autorem velice zdařile zasazena do běžného života tehdejší římské společnosti, do vyšších církevních i šlechtických kruhů, do celé proslulé rodiny Borgiů a navzájem se prolínajícího boje o moc na různých společenských stupních. Bauer ukazuje v plastických obrazech vyprávění sílu a ambice tehdejší církve, kardinálů a papeže, ale také druhou stranu mince, plnou úkladů, intrik a komplotů. Do toho všeho vplétá tenkou nitku lásky a nadějného očekávání. Nelze ani zapomenout, že právě tato doba úkladných vražd a nelítostných postupů ve jménu církevní moci byla i dobou dodnes ceněného umění Leonarda da Vinciho, Michelangela Buonarrotiho a dalších jejich vrstevníků. I to dodává celkovému obrazu, vybudovanému ze slov a faktů barvitosti a hlavně potřebné čtivosti.


Žádné komentáře:

Okomentovat