Prohledat tento blog

středa 2. června 2021

Oslavenci měsíce června

Hana Mudrová


Konečně! Konečně smíme volně dýchat na ulicích, potkávat se, posedět spolu. Od tohoto měsíce se opět začínáme rozhlížet venku a není nutno sedět ani u toho počítače déle, než pro vyřízení pošty – a také pro blahopřání rodině a přátelům (a tvoření, samozřejmě). Proto se tímto měsícem vracím k tomu, že vyzvednu především jubilanty, které opravdu nesmíme opominout a zaslouží si slávu a potlesk, vyzvednutí a obdiv. A přesto jich nebude málo.

Jako první se nám hned 2.6. s půlkulatinami nabízí pan Adam Krupička, bohemista a historik, porotce literárních soutěží. Sice jeden z mladších členů, ale s velkými zásluhami o výchovu dalších příznivců literatury a jejích tvůrců. Jeho poslední knihou, kterou napsal společně s Annou Hamzovou, je totiž učebnice Nová literatura 2 pro střední školy (2019) s pracovními listy a metodikou pro učitele (v r. 2018 vydal s J. Štětkou učebnici č.1). Již předtím v r. 2016 vydal publikaci LALIA především pro školní výuku tvůrčího psaní. Nejenom píše učebnice, ale rovněž tyto kurzy sám pořádá! Kniha Maria Goretti (2012) z pomezí fikce a non-fikce vypráví o italské světici. Bohatý poznámkový aparát pomůže čtenáři ukotvit se v historických faktech a Vlaštovka (2015) je další novelou.

O tři dny později, 5.6., se narodil pan Aleš Dostál, rovněž „půlkulatý“ spisovatel, lesní technik a revírník, který zůstal svému povolání věrným po celý profesní život. Však také své znalosti, zážitky, postřehy a vůbec lásku k danému prostředí vtělil do dlouhé řady svých knih. Nevěříte? Co takhle Pytlácké povídky (2017), Všichni psi mého života (2019), Na tý louce zelený (2020) Když prší jehličí (2021)? Letos oslaví také čtyřicet roků od vydání  první knihy. Úctyhodná píle!

Připomínáme si rovněž naše čestné členy, k nimž naše přípitky a gratulace směřují každý rok, bez ohledu na zaoblená čísla věku.  18.6. tedy s úctou připomeneme narozeniny pana Miroslava Stoniše, básníka, spisovatele, scénáristu a dramatika. Právem je jeho jméno zaneseno do knihy Kdo je kdo = Who is who : osobnosti české současnosti : 5000 životopisů. Zatím poslední knihou je román Vzhůru po okapové rouře (2015).

Konečně kulatiny!

Připijeme na ně 24.6. básníku Aloisi Marhoulovi. Snad se ani nemohl narodit jinak, než právě v tento den, který tím předznamenal jeho pohled na svět a tvorbu. Je uznávaným tvůrcem, byť velice skromným. V roce 2014 byl totiž zařazen do digitální knihovny básníků 185 zemí všech dob: POETAS SIGLO XXI ANTOLOGIA DE POESIA + 12.000 POETAS de 185 PAISES. V roce 2017 byl rovněž zařazen do Encyklopedie osobností České a Slovenské republiky. Co víc, šíří povědomí o poezii a uděluje Mobelovu cenu za básnické sbírky, s O. Hníkem připravuje pořady Deset deka štěstí a setkávání českých a slovenských autorů Česko-slovenské dotyky. Řadu jeho vlastních sbírek uzavírají dva poslední tituly: Čerstvá úvaha o pekle (2018)  a Strom, který se nechal tetovat (2021).

Přejeme všem našim oslavencům pevné zdraví zaslouženou a velkou oslavu, hodně štěstí a dalších polibků múz, včetně pořádného přílivu tvůrčí energie!

*************************************************************************

Dohužel dlouhá a těžká doba brala i mezi námi.

Dalším oslavencem s kulatinami by měl být pan Jan Vodňanský, který se, bohužel, nedožil osmdesátin. Vzpomínali jsme na něj a želeli jeho odchodu 10.3.

Ani pan Karel Richter se nynější oslavy narozenin nedožil, odešel v neděli 23.5., ve věku téměř 91 let.

Věnujme i jim naši vzpomínku a dík, že tu s námi byli, že jsme měli tu čest je potkat.

 


Žádné komentáře:

Okomentovat