Prohledat tento blog

čtvrtek 22. července 2021

Za Miroslavem Bielikem

 Týden po členském shromáždění Spolku slovenských spisovatelů (15.7.2021), na kterém musel v souladu se stanovami skončit ve své funkci dlouholetého předsedy SSS, dr. Miroslav Bielik  22. července 2021 zemřel. Je to nečekaná rána, neuvěřitelná skutečnost a velká ztráta, nejen pro Spolek, ale i pro slovenskou literaturu, a také pro Obec spisovatelů ČR.

Básník, prozaik, vědecký pracovník, bibliograf, knihovník, editor,  PaedDr. Miroslav Bielik , se narodil 15. dubna 1949 v Ostrom Grúni. Studoval na střední knihovnické škole v Bratislavě, na Pedagogické fakultě v Banské Bystrici, postgraduálně na Vysoké škole ekonomické v Bratislavě  ekonomiku a řízení kultury. Poté zastával významná místa v Matici slovenské v Martině, od roku 1983 působil jako ředitel Slovenské národní knihovny MS, po roku 1993 jako vědecký pracovník a správce MS, její první místopředseda, byl ředitelem  Slovenského literárního ústavu MS, ředitelem Literárneho týždenníku, v roce 2013 a znovu v r. 2017 byl zvolen předsedou Spolku slovenských spisovatelů.

Pro nás, členy Obce spisovatelů, to byl kolega, dobrý básník, znali jsme jeho prvotinu z roku 2003 Čas je tichý posol mysle a jeho rozsáhlou sbírku veršů z roku 2019 Čas večne prítomný . Psal i eseje a prózu, známý je jeho Benátsky diptych či šesti románovými novelami navazující Kaleidoskopis: Záplava ne/skutočnosti. Byl to zároveň organizátor mnoha setkání se spisovateli z Čech, Srbska, Rumunska, Bulharska a dalších zemí, velmi úspěšný editor uhranutý Dunajem. Velký pán Dunaj – antologie poezie klasiků, Duní Dunaj – antologie slovenské poezie o Dunaji, sborníky, např. Dunajské elégie, anebo antologie poezie členů, přispěvatelů a příznivců Spolku slovenských spisovatelů, nazvaná Básnici 2018, kde publikovali (a nejen tam) i čeští autoři, to všechno je z největší části jeho dílem.…  S Obcí spisovatelů spolupracoval jako organizátor živých kontaktů  na úrovni literárních festivalů, přátelských setkání a prezentací,  inicioval společnou  antologii k stému výročí založení Československa Refrény času a přímo se podílel na realizaci slovenské části našeho Dekameronu 2020.

Práce, práce…, co všechno mohl za dalších dvacet let, které by nemusely být jen utopií, vykonat. Škoda. Smrt si nevidí na špičku nosu. Bere, a většinou to lepší.

Na Miroslava Bielika budeme vzpomínat jako na nenahraditelného aktéra slovenské literatury, na mužného, přesto něžného básníka, bude nám chybět jeho činorodé, neokázalé, věrné přátelství. Čest jeho památce!


Lydie Romanská



foto: https://www.litcentrum.sk/


Žádné komentáře:

Okomentovat