Prohledat tento blog

neděle 8. srpna 2021

Kruhy pekla, kruhy naděje

 V červencovém čísle (našeho jediného literárního) měsíčníku XB-1 vyšla recenze na poslední román Anny Šochové Císařská sebranka:

 

KRUHY PEKLA, KRUHY NADĚJE

   Románová space opera „Císařská sebranka“ od zkušené spisovatelky Anny Šochové přistupuje k žánrovému kánonu s originalitou, vnitřním nasazením - i začleněním detektivních prvků. Dějiště příběhu je situováno klasicky na jednu z planet, které již mírně zmutované lidstvo kolonizovalo.  Kdysi ji obývala rasa Huovinů, inteligentních, mírumilovných bytostí s pozoruhodnými vlastnostmi a složitým procesem rozmnožování. Zdá se, že prakticky vyhynuli; jediným jejich představitelem je císař lidmi osídlených území. Po několik staletí vládne z nádherného paláce v megapoli Huovin-Akko, ukrytý před zraky všech kromě svých žen a dvořanů.

Ze skromných začátků se lidská civilizace na huovinské planetě rozrostla do hierarchicky členěné společnosti, mísící prvky dekadentní antiky, silně patriarchálního středověku a dravé průmyslové ekonomiky. Megapole je složena z bezpečnostních okruhů podle sociálních skupin od šlechty po prosté pracující. Obklopují je neutěšené bloky předměstí, slumy, v nichž se snaží působit utopistická občanská sdružení.

Globální konflikty, „Doby neklidu“, smetly archivy a prohloubily obecnou nouzi o vodu, potraviny a další zdroje. K fyzickým bariérám mezi sociálními okruhy se přidaly obrovské rozdíly v životním stylu. Napětí mezi komunitami zvyšují negativní jevy: střety mezi aristokratickými klany, vlastníky mocných firem; represivní nájemné soldatesky, jejichž úkolem je zastrašovat předměstí a unášet odtud děti - budoucí služebníky; intriky mezi dvořany; všudypřítomné genetické manipulace a implantáty v mozku pečlivě vybíraných jedinců, vytvářející intelektuálně špičkové „podílníky“; informační a komunikační systémy prolézající společností jako nervová síť; ideologicky zaměřený zábavní průmysl, který nekonečnými palácovými seriály sytí a tiší plebs, a pořádá i kruté gladiátorské zápasy; amorálnost, perverze, drogy, nouze, bezpráví a beznaděj.

Civilizace na planetě je nemocná i v privilegovaných vrstvách a trpí. Snad se věci změní, až jí hýčkaný císař daruje dědice trůnu… Moc posledního známého Huovina je oslabená, poškozená úředníky a lobbisty, vzdor geneticky upraveným souložnicím nepočal potomka, jediná skutečně milovaná žena - princezna Ksiang, zmizela. Možná vzejde záchrana z ilegálního Kruhu moudrých, sdružujícího špičkové specialisty z různých oborů, či od záhadné Vědmy s téměř magickými schopnostmi.

Komplexně vybudovaným, složitým světem provází čtenáře desítka stěžejních hrdinů v čele s imponující osobností obojživelného, oboupohlavního a heterosexuálního císaře. Pozorně, v živé psychologické kresbě jsou vytvořeny vedlejší postavy s neméně zajímavými charaktery a osudy.  Anna Šochová klade důraz na prokreslení citlivých vztahů, na jejichž pozadí se odkrývají souvislosti současné i minulé.  Významný prostor dostaly aspekty sociální rovnoprávnosti, vnitřní agrese, postavení žen především. Protiváhu, která pohání děj v rychlém tempu a napětí, vnášejí nebezpečná tajemství, rafinované intriky, explicitní erotika, brutální krvavé scény.

Autorka používá bohatý, dynamický jazyk, drsný s jadrnými výrazy, emocionální i věcný, jindy poetický a barvitý, místy úsporný až úsečný; tak, jak je pestrá a mnohotvárná post-huovinská společnost. Futuristické technologie a zasvěcené dialogy, které se týkají jejich uplatnění, jsou popsány věrohodně až k hypertechnickému žargonu – vždyť představují podstatný prvek vyprávění o civilizaci, kterou pohltil ničivý technokratický egoismus. Postupně se začínají všechny dějové linie sbíhat, motivy skládat… a s překvapivým zakončením snad přichází i naděje a víra v lepší budoucnost. Anebo ne?

Anna Šochová: Císařská sebranka. Obálka Karel Zeman. Praha; Jonathan Livingston, 2020. 312 stran.

Hodnocení: ****

Františka Vrbenská



 


Žádné komentáře:

Okomentovat