Prohledat tento blog

neděle 8. srpna 2021

Ohlížení bez Lotovky

 Hana Mudrová

Název zajímavě silné publikace „Ohlédni se, nezkameníš“ odkazuje na příběh Lotovy ženy a ilustrace obálky Jitky Píšové v tomto odkazu pokračuje.  Ona však neznázornila pohromu kdesi vzadu, ale slunce nad oblaky. Podivno, našedlo a jednotvárno může být spíše tam, kudy chceme kráčet. Naše současnost, zdá se. Její citlivé kresby doplňují také texty uvnitř tohoto almanachu.

Nemusíme se proto ohlížet nijak ustrašeně, starostlivě a bojácně, jak by se mohlo zdát.  Naopak, ohlížejme se, vzpomínejme, nechme se pohladit stovkami ohlédnutí jiných. Ano, je tomu tak, po třináctém sborníku poetických textů z našich luhů a hájů, který byl Vladimírem Stiborem ohlášen opravdu, ale opravdu jako poslední, přece jenom vyšel další.

Právě vlny pandemie, lámající naši obvyklou minulost, znamenaly výzvu všem, kdo se potřebovali vymanit z šedi a úzkostí, vyhlédnout nad mraky k onomu slunci a jasu na obálce. Přispělo sem devadesát osm básníků, mnozí se třemi a více ukázkami tvorby, takže almanach nabral úctyhodných rozměrů. Již nejsme zvyklí na takové porce veršů, ale tím zajímavější je postupné probírání se různorodostí, jakou poskytuje tato literární žeň.

Jak rozlišit, která poetika patří  na přední strany, která je vrcholem a která knihu má uzavřít? Není jednoduché rozhodnout, ale když už je název parafrází biblického příběhu, padlo rozhodnutí v podobném duchu, vskutku šalamounské. Básně jsou řazeny podle abecedního pořádku jmen zúčastněných autorů, bez ohledu na proslulost a zásluhy.

Jejich krátké představování obsahuje také odpověď na otázku, jak v lidském životě vypadá bod zlomu a kdy nastává. Otázka nás opět vrací k samému názvu almanachu a oné zlomové chvíli v Lotově rodině, kdy v okamžiku téměř bezpečném došlo k náhlému neštěstí. Nastoluje také souvislost se životními zlomy pod nečekanými útoky mrňavého viru. 

Nechť tedy rozhodne samotný čtenář, co je blízké jeho srdce a duši, co teď a co příště zapadne do jeho nálady jako klíček do zámku. Almanach tak potěší opakovaně, dává možnost zaujmout v mnoha chvílích.

Uspořádal Vladimír Stibor, vydal Milan Hodek/Paper jam v Hradci Králové v r. 2021 jako svou 116 publikaci.



Žádné komentáře:

Okomentovat