Prohledat tento blog

čtvrtek 30. září 2021

Vrah, který se bál sám sebe

Ladislav Beran,
Vrah, který se bál sám sebe
MOBA, 2021

Písecký autor Ladislav Beran, emeritní kriminalista, se prezentuje v předních liniích české literatury třemi tematickými okruhy. Prvním z nich jsou kriminální příběhy z doby první republiky, postavené na oblíbené písecké četnické pátračce s kapitánem Votrubou a štábním strážmistrem Hřebejkem. Druhým námětovým polem jsou současné příběhy s kriminální zápletkou a sehranou dvojicí kriminalistů – Machem a Studničkou. A konečně třetím, zatím asi nejmladším a nejméně zastoupeným tématem je román s aktuálním námětem a nevšedním prostředím, do něhož je děj zasazený.

Letošní Beranova novinka s názvem Vrah, který se bál sám sebe se spolehlivě vrací k tematickému okruhu číslo jedna, tedy do první třetiny minulého století. Po přečtení každé další knihy z dílny tohoto pilného jihočeského autora mne napadají stejné věty, stejné superlativy, stejná příznivá hodnocení. V každé z nich oceňuji Beranův jadrný, lehce ironický styl, který jeho čtenáři poznají už po první větě. Dále pak přesvědčivou sílu dialogů jeho hrdinů, detailní znalost prostředí i charakterů postav začleněných do jeho příběhů, ale i laskavý nadhled a hluboce lidský přístup i k těm, kteří stojí na opačné straně plotu. A v neposlední řadě bych měla jmenovat přitažlivost a nápaditost titulků jeho dílčích příběhových kapitol, vzbuzujících už v prvním okamžiku zájem a fantazii čtenáře. Posuďte sami – například Hrob, který promluvil, Malý muž, který přitahoval velké maléry, Kasařský reparát, Muž, který uměl zastavit čas nebo Nevinná šeptanda a nahý muž v okně... A asi nemusím ani dodávat, že v žádné z kapitol nechybí ani dávka pečlivě vygradovaného napětí.

Přitáhne vás trochou zakázaného tajemna obestřené prostředí veřejných domů, kolorit malého města, akceptovaná hierarchie místní galerky, uklidňující pohoda městských hospůdek, nostalgický šum vináren a letní uvolněnost osvěžoven kolem řeky. A v neposlední řadě také nepředstíraná, samozřejmá sousedská bodrost kriminalistů i s jejich chybami a přešlapy, které je naprosto nenásilně, ale spolehlivě polidštují a zaručují jim tak i sympatie čtenářů.

Na stránkách Beranovy nové knihy se šestnácti povídkami, jejichž inspirací byly skutečné příběhy z policejních archivů, defilují v dějových paralelách drobní zlodějíčkové, podvodníci, kapsáři, profesionální karbaníci, prostitutky, pašeráci, ale i kasaři, lupiči či vrahové. A i když Beranovi četníci nejsou žádní Bondové 007, čtenář jim prostě věří a dokáže se bez problémů přenést do jejich doby i osudů. A to je pro spisovatele bez pochyby tím nejhezčím oceněním.

Hanka Hosnedlová



Žádné komentáře:

Okomentovat