Prohledat tento blog

pátek 15. dubna 2022

Alois Nebel v libereckém divadle

 Zpracování rotoskopického filmu jsem viděl roku 2011, zajímalo mne, jak příběh vyjde v libereckém Malém divadle.  Viděl jsem inscenaci 23. března, premiéra byla 4. února, snad osloví herce a hlavně diváky.

 Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99 doplňuje režisér Adam Skala, který přivedl scénografku Terezu Gsöllhoferovou, kostymérku Evu Justichovou a hudebníka Jakuba Königa. Scénu tvoří napravo schodiště s telefonem nahoře, vzadu jsou rozstřižené bílé papíry, na které lze promítat, do papírů lze vejít, v zadním světle se pohybují jen obrysy lidí. Strašidelně působí postavy, které mají svítící červené oči, většinu času je jeviště v pološeru, v mlhách a tmách. Vlaky končí uprostřed Sudet, v pohraničí.

Alois Nebel, Václav Helšus, je zestárlý výpravčí, s červenou čepicí,  který vše slyšel, občas ho vyšetřují zaměstnanci psychiatrie. Do pohraniční krajiny utíkají lidé, když se jejich život zamotá, Nebel má své známé upřímně rád a snaží se jim pomáhat, ať je to výhybkář Wachek , Tomáš Impseil, který mohutně pije, nebo Němý, Přemysl Houška, skrývající nůž, po kterém pátrá polský Detektiv, Jaromír Tlalka.  

Nebel jede na pražské nádraží, kde postarší  Květa, Jana Hejret Vojtková, prodává ve stánku, nebo myje štětkou záchod a  myslí si na Nebela, který si jí dlouze všímá a pokrmy pochvaluje, ale nakonec se vrací do Bílého Potoka.

Členové Efix klubu, osm mladistvých optimistických lidí, kteří přijíždějí a zase odjíždějí, ať jsou to Hašišáci nebo Studenti, hlásající Sametovou, jsou zcela mimo tísnivé prostředí Sudet. Čeká je Farář, Gardista a Průvodčí - Tomáš Holý j. h., a Šmeterka - Zuzana Holéczyová.

Tragickou postavou je Maminka Aloise Nebela - Eliška Jansová, kterou Revoluční gardy, s RG na kabátě, odvlekly a na záda jí namalovaly červený hákový kříž. Je zabitá, stále mladá, ale jde se se svým stařičkým synem rozloučit.

Déšť, tma a bahno není překážkou pro ženoucí se Efix, berou s sebou z nádraží, odkud už nic nejede, i zmoklou Květu. Je v tom síla mladých  příchozích, pro které dávné rány a bolesti už nemají smysl.

Biologické mládí vyhrává, navzdory tomu, že jeho členové s hraním začínají. Šlo o experiment, zda lze mladé a začínající na divadle využít, i když to jsou amatéři. Tajemná hra je plná mlhy, deště, vlaků a krvavé historie, zdůrazněná zahalenými postavami se svítícíma rudýma očima. Ty sice děsí pamětníky, jako je Nebel, ale nic neříkají novým návštěvníkům.

Členové Efix klubu jsou: Linda Bělohlávková, Klára Müllerová, Pavla  Nevyhoštěná, Markéta Novotná, Josef  Kováč, Kilián Olekšák, Vladimír Stuchlý a Johannes Taller, snad o některých uslyšíte.

Textař, písničkář a malíř Kittchen, kterého jsem viděl zpívat ve Veselí nad Lužnicí temné písně v masce, masku odložil a získal několik cen Anděl. 

Alois Nebel,  zachycený otoskopicky, je zvláštní jedinečný film.  Divadelní představení s třetím v titulu,  režisérem Adamem Skalou, si uchovalo temnou atmosféru, ale má bohatší strukturu a dovyprávěný děj. 

V Liberci se hraje invenční divadlo. Nutno vidět.

Otto Hejnic

Žádné komentáře:

Okomentovat