Prohledat tento blog

sobota 18. června 2022

Lidičky z lahvičky Jana Šebelky

Jan Šebelka vydal po velkém úspěchu Ginzela knihu Lidičky z lahvičky,

raport z víkendového setkání amatérských spisovatelů na Máchově jezeře.

Akce tehdejšího Okresního kulturního střediska, OKS, se týkala začínajících amatérských autorů a výtvarníků z celého Liberecka a lektorů převážně z Prahy, kteří společně odjeli na víkend mimo město, na Máchovo jezero a na Radobýl. Byl jsem asi na čtyřech akcích, jednou s autorem, pamatuji se, že jeho přítomnost seminář notně zesexualizovala. Náš se odehrává v době Gorbačova, je plný erotiky, vytahování se, ale jakési primární důvěry, pojmenovává umění, které bude určovat budoucnost, čemuž všichni věří. A v závěru je, jak všichni dopadli po dvaceti letech.

 Autor vystihl tehdejší mladické uvažování, kde jde o zašlapávanou  svobodu a volný sex, proložený enormním množstvím piva a rumu, a proti tomu stojí ztrouchnivělý režim, který to všechno chce udusit, ututlat, zlikvidovat.

Autobus plný začínajících literátů a výtvarníků vyjíždí pod velením mohutné Haničky do totalitního času. Ludvík, absolvent scénáristiky na FAMU, chce z prostředí napsat scénář, aby připomněl zašlápnutou novou vlnu. Jede s Arnoštem, kterému již vyšla knížka, zdraví se s akademikem, jazykovědcem Františkem Štěpánkem, který si vezme na starost češtinu. Slovo má evidentně pitomá Hermína, básnířka, postrach všech redaktorů, jež si žádá od kohokoliv chválu. Řezbář Vlastík Brhel nepřetržitě chrlí vtipy a kytarista Míra Nosák hraje i v tomto prostředí Karla Kryla. Knihkupec Anton Šmejc neustále cituje, co kdy kde nějaký slavný řekl. Božetěch je surrealistický básník a panic, chce se panictví zbavit. Arnošt s Ludvíkem mu chtějí pomoci.

Ludvík loví při akci zrzavou malířku Vilmu. Malíř Anry Russo je  čtyřikrát rozvedený, maluje pět obrazů za odpoledne a tvrdí: Každá žena tě po dvou letech sere úplně stejně. Výtvarníky vede Jáchym Špidlík, vysvětluje jim základní pojmy. Nahé modelce, kterou  výtvarníci malují, je akce jasná: Všichni chcete píchat.

Známý pražský básník a bohém, dvoumetrový Jarda Ryšánek, kouří doutník, nosí červenou šálu, dlouhý plášť a má obří černý knír. Přijel trabantem a doprovázela ho drobná dívka o dvacet let mladší, ale té se rychle zbaví. Dr. filozofie Bronislav Kulhánek z regionálního nakladatelství sedával nad básněmi plachých dívek v kavárně Pošta a dvěma pomohl k vydaným sbírkám, jenže nepřestal jim vykat.

Básnířku Blaničku, která spala nevinná, zachránil až Jarda Ryšánek. 

Ostrov Myšín uprostřed Máchova jezera vypadá romanticky, ale je zaneřáděný od ptáků, jak zjišťují Ludvík s Vilmou.

Arnošt sletěl do čedičového lomu, ale chytil se trávy, hrozilo zřícení až na dno. Ryšánek, Ludvík a Anton Šmejc pro něj lezou a zachrání ho.

Za básníkem Jardou přijela manželka a tři kluci. Říká mu: „Pojeď domů.“ „Mám dvě piva a večer jim vypadl lektor, tak mám přednášku.“ Manželka říká Blance: „Kolik je vám let? Devatenáct?  Tomuhle kozlovi bylo padesát!“

Nové číslo Paprsku, který vydává liberecká OKS, uveřejní nejlepší povídku a nejlepší verše ze semináře.

Beseda s pozvaným pražským básníkem se zvrhla. Ptali se na Havla a Vaculíka. Hanička se chytila za hlavu a odcházela. Arnošt, šéfredaktor Textiláka, opil známého pražského básníka a doufal, že ho seznámí s důležitými lidmi v Praze. Povídku však vyhrál Ludvík.

Unaveného Arnošta v trávě ráno probouzí uklízečka. Básníci se jdou koupat, výtvarníci zpívají Pasážovou revoltu. Když je člověk 50 km od domova, nevěra neexistuje!

„Váš občanský průkaz,“ řekne policajt. „Proč,“ zeptá se malíř Russo. Ryšánek jde s Blankou. „Čest práci, soudruzi příslušníci, to je tvůrčí seminář výtvarníků a literátů. Umění!“

Čtenář se dozví, co je oxymoron, přečte verše K. H. Máchy, připomene si Rádio Jerevan a citáty slavných. Esenbáci ale zatknou kreslíře Trpaslíka - Jiřího Schauera, jinak člena Charty 77. Je 21. srpna, zavřeli ho, aby nezlobil.

Ludvík se podíval po Vilmě a ucítil kolem žaludku zvláštní tlak, spojený s bušením srdce a nedostatkem kyslíku v plicích.

O tom to všechno je. O chátrajících chatkách, o haldách čmoudících vajglů a dlouhých debatách mladých i starých o tom, kdy a jak se socialismus změní.  

Jak to bylo po dvaceti letech? Hermínin otec, tajemník ONV, koupil v privatizaci vilku a pozemky. Hanička začala hájit barvy komunistů, podíl na rodovém majetku odmítla. Anton Šmejc se stal velkoobchodníkem s knihami. Jediný Arnošt je mimo, nikoho, kdo by se stal vedoucím deníku, opravdu neznám.   

Lidičky z lahvičky se uzavírají, už nikdy podobná parta nikam nezamíří. 

Kniha má tvrdou vazbu, 260 stránek, vydal ji Dům česko-německého porozumění, autorem obálky je Roman Karpaš.

Otto Hejnic


Žádné komentáře:

Okomentovat