Prohledat tento blog

pondělí 31. října 2022

Oslavenci měsíce listopadu

Konečně padá listí i ze stromů, které jakoby nadlouho zadržely dech a nevěřily tomu, že by s tím už měly začít. Například naše třešně mají dvouměsíční zdržení a chrupka si ještě není jistá, zda by to už neměla dokončit.  Konečně si můžeme při chůzi šustit spadaným listím, těmi správnými hromadami ke kotníkům, případně se po dešti klouzat vozovkou a být překvapení, že existují smyky ještě před mrazem.  Listopad nám otevírá svou náruč mnoha barev a významů.

Zajímavostí tohoto měsíce jsou časté dvoudenní odstupy většiny nadcházejících oslav. Je to snad určeno druhým dnem v měsíci, Dušičkami? Rozhodl se magický měsíc  čarovat s čísly? Má nás opakující se dvojka ponoukat k hlubšímu zamyšlení i nad dílem jednotlivých osobností? Jedenáctý měsíc, dvě jedničky, také dávají dvojku… Ke všemu v tomto měsíci začne i Advent, čas usebrání se a zamýšlení…

Dva dny po Dušičkách, čtvrtého,  připijeme něčím dobrým a snad i rozehřívacím našemu  čestnému členu, filosofu  Karlu Pexidrovi.  Je rovněž právníkem,a skladatelem klasické hudby (téměř 120 skladeb, o jeho práci vyšla i kniha muzikologa J. Fialy), prozaikem, básníkem… Žije a pracuje v Plzni.  Je mimo jiné autorem deseti filosofických knih, Můj přístup k filosofii  vyšla v r. 2020, za knihu krátkých próz Přeludy získal Polanovu cenu (2008).

Opět dva další dny nás dělí od šestého listopadu, který si na své narození vyhradil náš další čestný člen, pilný básník a také překladatel Jiří Žáček. Má na kontě řadu básnických sbírek, knížek pro děti včetně Slabikáře a knihy Moje první čtení, aforismy pro dospělé, letos vyšel jeho překlad Apollinairových básní Písně nemilovaného.  Svá díla bohatě a rád koření tím nejvzácnějším, totiž humorem a nadsázkou. Letos pro děti vyšla kniha Kdopak by se čertů bál a v Karlíně měl v červnu premiéru muzikál O ztraceném slabikáři s jeho texty.

Oba pány můžeme zapít pořádně a s patřičnou vervou, protože potom bude dlouho ticho, čas na vystřízlivění.  Bude to dlouhých sedmnáct dní, číslo, které ovšem v listopadu také má svůj dramatický význam.

Teprve 23. 11. totiž bude slavit další filosof, spisovatel  a náš čestný člen Josef Šmajs,  který takto zahájí další hrst oslav. Výčet jeho literárních a odborně literárních zásluh je takřka nekonečný, pouze o ontologii, gnoseologii, filosofii techniky, vztahu přírody a kultury napsal desítky publikací a článků. Patří rovněž k členům Rady Obce.

Galantně přitom umetá cestičku ke dvoudenní odmlce před krásnými půlkulatinami plzeňské básnířky a prozaičky Jaroslavy Málkové-Eichackerové, naší milé radní, které připijeme dvacátého pátého. Je stále duchem literární plzeňské společnosti, autorkou rozhlasových her, rovněž držitelkou ceny Bohumila Polana, a to dokonce dvojnásobnou.

27.11. se opět vrátíme mezi čestné členy, protože herečka, vynikající  dabérka  a spiosvatelka Ivanka Devátá si pro své narození zabrala právě tento den. Její povídky a fejetony z hereckého  a rodinného prostředí nás baví již doslova desítky let. Přesto chvíli trvalo, než se nechala přemluvit k napsání autobiografie Šťastná za všech okolností (2021). Její životní optimismu a nadhled stále inspirují.

Nakonec vykročil z magického kruhu dvoudenních odstupů náš oslavenec krásných kulatin, otrokovický spisovatel, publicista a rozhlasový redaktor  Bohuslav Matyáš, který své narozeniny posunul za paní Devátou nikoliv a dny dva, nýbrž o tři. Na svět přišel  posledního, třicátého  listopadu. Je autorem mnoha fejetonů a rozhovorů se zajímavými lidmi, které vyšly knižně (Rád jsem vás poznal, 2010).

 

Ačkoliv máme v povědomí listopad zapsaný jako čas pochmurný a zadumaný (možná proto si ho vybrali naši dva vynikající filosofové), letošek nám ho zpestří řadou oslav a přípitků – a také připomínkou oslavenců, spojených s radostmi života a humorem.

Přejeme všem pevné zdraví, všechno dobré a ještě lepší, co si jen budou přát. Pro sebe poněkud sobecky doufáme ve spoustu inspirace, tvůrčích sil a zajímavých prací.

 

Hana Mudrová



Žádné komentáře:

Okomentovat