Prohledat tento blog

pátek 28. října 2022

Znovu na Marsu aneb Armagedon podle Neffa

 „Čekali jsme, že přijdete. Celé generace,“ šeptal guvernér Abrahám.

„Čekali?“ divil se plukovník. „Kdo čekal?“

„Bratrstvo bílého plamene.“

V září 2022 vydaná Operace Armagedon je třístovkou stránek napětí, překvapení, úžasu, hrůzy a humoru, přičemž se jedná o již pátou prózu cyklu Pán modrého meče. Odehrává se na Marsu budoucnosti. První díl cyklu Jádro pudla si přitom autor vysnil ještě za života svého otce Vladimíra, který dovnitř směl i nahlédnout.

Hrdiny jsou Rad Haager a inteligentní „daimon“ alias pes jménem Terr; ten vládne telepatií, bez problému tlumočí a sám se občas diví, co všecičko dokáže. Na jak horentní dálku umí prosadit vůli. Enfant terrible i… Deus ex machina.

Oba vládcové divočiny mají svůj původní charakter a i díky barevným ilustracím Michala Suchánka si můžeme připomenout např. srdnatého kapitána Johna Cartera, který před stoletím brázdil Mars Burrouhsův - provázen ještě o píď obludnějším „psiskem“.

Co víc, je situace na Rudé planetě srovnatelná i se světem Vinnetoua, Komančů a uhánějících stád bizonů. I jejich obdoba zde zahřmí a nelze nevzpomenout na kmeny amerického Západu, jak je známe z knih Karla Maye.

Román se rozvíjí zostra a je to dobrodružná šaráda či detektivka, kde humor často obstarává jedna mladá dáma s poněkud tunelovým viděním a nedostatkem strachu: badatelka Miriam.

Dotyčná během příběhu sotva kdy pochopí, kolikrát mohla být nabodnuta na kopí a ve věčných lovištích; a mele svou dál. Podobně jako Mayův Motýlkář se přesto do oněch lovišť nedostává - i dík ochraně přátel. A ti se vztekají, anebo spíše žasnou - nad její bezstarostnou naivitou, někde u srdce ale cítí, že to bude právě Miriam, kdo jednou podá o všem svědectví.

Kterého, pravda, netřeba. A ani Miriam dlouho nechápe, nakolik jde o záležitost „přísně tajnou“. A je. Kdo moc čenichá, kope si hrob, a dáma, ta rovnou píše habilitační práci o primitivních obyvatelích planety. Studie se pak i transformuje v něco dalece bombastičtějšího.

Odhalí se, v co má v Horách vyústit Operace Armagedon? A čteme jen další mýtus o jakémsi Blaníku - a uvnitř ukryté jeho ostraze? Narážíme zde dokonce na jakousi obdobu Indiana Jones III, ve kterém hlídali staří rytíři grál? Snad! A zapálená Miriam uniká šípům a permanentně se těší, že jednou po právu zastane místo vlastní profesorky na vysoké. Na té nejvyšší etnologické škole. A to se stane, až vynese trumfy, kterých se na „prériích“ zmocnila.

Jenže Miriam jen málo vnímá, že je vojáky i Haagerem jen tolerována. O armádu už 400 let spící jde přitom v pátém pokračování série především - a spánek tu nebude chyba matrixu, kdepak, a může dokonce kráčet o rafinovaný záměr nadřízeného mozku minulosti.

Kdyby pak měla válka začít o čtyři sta let dřív, nevyvinula by se ve prospěch hibernovaných bojovníků. Dnes ale… Taky váháme. Období válek totiž skončilo a je dokonce mír. I když… A co myslíte? Bude situace vadit původnímu a ryze zelenému mozku, když už vstřebal rozkaz?

Pokud se teď domníváte, že před vámi defiluje tím románem jen další zelený idiot, je to také omyl; alebrž se vyjeví překvapující skutečnosti až, řekl bych, součkovského kalibru. A to?

Mnohé bylo promyšleno dopředu a armáda minulosti nebude nakonec kosit obávané Kamenné obránce Hor zbůhdarma. Slavný plukovník Pino - z fregaty Erlang - misi nepokazí, a kdo ví, možná i neuvěřitelně předejde událostem, které by se ukrutně dotkly celičké Sluneční soustavy. A ne-ne, titul románu není jen metafora.

Navíc se Neff úspěšně popasoval se vším, co už nastínil ve starších částech ságy, a ukul další příběh, který funguje i bez větších znalostí toho, co proběhlo. Ačkoli… Od našeho dobrodružství vede víc spojnic do minulosti a předchozí díly by si tak zasloužily další reedici.

Nu, a jako vedou linky od všeho do minulosti, ani finále nebude definitivní, ba má potenciál pro pokračování. To však už by nebylo plněno jen Radem Haaagerem a jeho věrným „psem“. Kdepak. Klíčovou úlohu si urvala obyčejná taxíkářka Linda.

A taxi budoucnosti. Tedy vznášedlo. Dotyčná je sice opravuje holýma rukama, ale vlastně to působí jako magie. Na první pohled. Protože technologie pokročily a… Od magie jsou již nerozeznatelné. A taxíkář není dávno od šmíru, a přece uvádí vznášedla do provozu; asi jako když vy někde na mobilu vyvoláváte ikony.

Kdo by ovšem čekal, že se právě tato schopnost ukáže být využitelná procitnuvší armádou! A přece je to tak. Někdy jsou cesty k cíli prosté a nebude tomu v dějinách poprvé, vždyť i David skolil Goliáše. Nevítězí vždy obři nebo admiralita-masa. Často boduje i jen prostý detail. A zde praxe, kterou má jedna schopná dáma. Ani to sama neví, tato Linda, ale patří do nepohody a kosmu pomůže víc, než její mladší souputnice Miriam, jinak fanatická studentka.

Linda studentku úvodem vyveze do terénu plného loveckých klanů a za hranicí „rezervace“, předaleko od ústřední Romy, a doktorandka… Bude jen dočista ztracený případ?

Ne. Tuším, že ještě pochopí, že život nebývá pouze snem. A že se v praxi - a bídné válce - nelze tak jako ve snu chovat; i kdybychom byli vědou posedlí, posedlí sebevíc.

Miriam je komická i sympatická a vlastně vernovská hrdinka v duchu Paganela Dětí kapitána Granta, ale… Ale ani ten Paganel by nepřežil bez občasného zásahu pevné ruky jistého klidného skotského majora…

Zamlouvá se mi, jak Neff prostudoval vlastní sérii o Pánu modrého meče (první díl vyšel už roku 1984), a že mnohde ledascos upřesnil. Není tak nedůsledností.

I kdyby autor původně netvořil dle zcela striktního plánu, celek pěti knih dostal tu úplně věrohodný obrys, a nejde přitom o žádnou „pacifistickou agitku“. Naopak. I zprvu či zdánlivě zelený mozek se zde jaksi vybarví, přece jen, a najde smysl jako článek. I když by, uznejme, nakonec selhal bez jisté vyšší pomoci.

„Můžete je ujistit, že v Tyrkysových horách čeká horší protivník, než jsou vojáci s pulzními děly a energetickými emitory,“ ozval se Rad. „Cože?“ podivil se plukovník. „Emisory byly do výzbroje zavedeny až po roce 2477,“ doplnila rychle Miriam. „Jde o čistě energetické zbraně a jejich zavedením ztratily ozbrojené konflikty praktický smysl. Je tu absolutní zbraň. Není proti ní obrana. A když ji mají k disposici obě strany, o boji nemá ani cenu mluvit.“

Operace Armagedon nabízí překvapivé vyřešení jedné vojensky patové situace, kde je ten nejvyšší stupeň utajení skutečně podmínkou, a tak bude fér, že se čtenář - po řadě překvapivých zvratů - propracuje k pochopení, kdy se zpětně ozáří takřka vše.

Ondřej Neff: Operace Armagedon. Ilustroval Michal Suchánek. Mystery Press. Praha 2022. 296 stran. www.mysterypress.cz. Román volně navazuje na Neffovy knihy Jádro pudla, Pán Modrého meče, Čarodějův učeň a Šídlo v pytli.

Ivo Fencl


Žádné komentáře:

Okomentovat