Prohledat tento blog

neděle 28. ledna 2024

Oslavenci měsíce února

Začíná únor, podle některých nejtužší zimní měsíc, podle jiných hladový – a snad právě proto se během něj pořádají zabijačky a vepřové hody. Abychom se dosytili a připravili na půst od Popeleční středy, ale také proto, že prý je sádlo zdravější, než nám roky tvrdili. Prý je i zdrojem vitamínu D. Tak tedy vzhůru do mrazivých dnů s krajícem chleba se sádlem v ruce!

A co naši oslavenci? Zdá se, že pro letošní rok jsou únoroví narozenci vybíraví, neboť ani půlkulatiny, natož kulatiny nikdo nehodlá slavit. To ale nevadí, My si vyjmenujme všechny, ať ej komu připíjet. Vždyť v únoru, pokud nepozvedneme číši vína nebo jiného příjemného pití, je docela zdravotně důležité dát si aspoň grog, svařák nebo horkou griotku a podobné dobroty.  Ráda vám tu příležitost nabídnu.

V první půli měsíce tedy připíjejte a popíjejte pilně, neboť hned druhého tu máme paní Miluši Šajnohovou, sedmého pana Dušana Spáčila, devátého února pana Libora Paveru a naposledy třináctého paní Alenu Kordíkovou.

A ještě dva naši čestní členové (vlastně členky) se rozhodli v tomto měsíci slavit. Paní Helena Christenová  má narozeniny sedmnáctého února. Spisovatelka, výtvarnice a básnířka je také členkou Asociace mediátorů ČR, což je víc, než profese, náročným posláním. Ať se jí nadále daří!

Únorové oslavence nám dvacátého uzavírá dáma, která vloni oslavila kulatiny. Paní Slávka Poberová, česká prozaička, redaktorka, nakladatelka a překladatelka z angličtiny, se stala po revoluci známou především edicí Minimum (Minimum k plotně, Minimum ke svatbě apod.). Mezi její poslední knihy patří historické, například Nejmocnější ženy Evropy (2010) ve spolupráci s Melitou Denkovou.

Všem našim oslavencům přejeme prosluněný únor s pevným zdravím, pěkné oslavy se všemi milými a blízkými a hodně tvůrčích sil.

 

Hana Mudrová





Žádné komentáře:

Okomentovat