Prohledat tento blog

čtvrtek 3. února 2022

Protkaná země Bohumíra Vidury je na světě


O autorovi: 

O autorovi: Bohumír Vidura JUDr. žije na Ostravici v Moravskoslezských Beskydech, je členem Obce spisovatelů a členem Literárního klubu Petra Bezruče. Od roku 2009 vydal několik sbírek básní a také Almanachy (2009-2021). Svou tvorbu rovněž publikuje v klubovém časopise Zrcadlení a v regionálním tisku, v řadě sborníků a almanachů (Almanach Obce spisovatelů 2017 pod názvem „Duše plné slov“). Zúčastňuje se literárních pořadů a setkání se čtenáři v knihovnách a na knižních veletrzích. Jeho poezie je vnímavá, plna nejrůznějších postřehů z okolního dnešního života i vzpomínek na doby minulé a s nimi spojenými asociacemi, nevšedními metaforami skrývajícími mnoha životní i autorova moudra. Stejně tak zůstává poezií osobní, citovou s nadhledem na život i lásku.  Se svou poezií všedního dne často bývá nazýván současným Jiřím Wolkerem.

Před koncem roku 2021 spatřila světlo světa z nakladatelství Moravapress dlouho očekávána útlá knížka poezie Bohumíra Vidury z rázovitého ostravského regionu s názvem Protkaná země. 48 básní s tématikou "Černé Ostravy" je zde řazeno do dvou oddílů - Z hlubin a Po šichtě.

Jak autor vnímá město, kde okna zabili prkny a paprsek slunce nepronikal, i když na římsách kvetly pelargonie? Toulá se úzkými uličkami, nad nimiž šlehala struska, do oken svítily plameny z hutě. Ocelové město se choulilo pod těžními věžemi pod kouřovou clonou, voda v řece černá jako bota tekla do moře ze zajetí komínů. I přes tvrdou práci dokázaly těžké mozolnaté ruce havíře laskat ňadra žen a vykřesat vášně, co dotýkaly se mnohdy hvězd… A v sídlištních hospodách cinkaly půllitry, slovní třenice rozvášněných tváří havířů s prachem v očích byly častými obrazy města.

 

 Nad Ostravou kdysi…

 Vozíky s uhlím
 bloudily vzduchem
 ve větru i dešti

 v lanovém převisu
 nad městem jako přelud
 z hlubin do nebe
 vezly i duše
 co chtěly se vznést
 z prachu blíž slunci
 občas ukáplo černé krve
 na zvrásněnou zem
 aby probouzela k životu
 třeba i po kapkách
 v půllitrech co cinkaly o sebe
 v mozolnatých rukách
 v hospodách pod haldami.

 

Ve druhém oddíle knížky - Po šichtě - je vykreslen obraz tehdejší Ostravy, když zrovna havíři nefárali. Co dělali? Srocovali se jako vrány před hospodou po noční šichtě, aby spláchli prach. Jsou zde vykresleny i jiné postavy - pradleny, co hnětly oděvy svých mužů, trumpetista, z jehož těžkých prstů zněly marše i valčíky, ale i jiní tvrdí Ostraváci, co na "rezavém vůzku" vozí železo a takto získané peníze utopí ve vodce či s přítulnými ženami. Jsou to lidé "volní jako ptáci", žijí si svůj život navzdory běžným zvyklostem.

Bohumír Vidura svými verši složil poklonu Ostravě, kde prožil část svého života. Jistě jimi osloví mnoho Ostraváků, ale i dalších čtenářů, kteří znají toto "naše Ocelové město" či jak on jej nazývá - "Protkanou zem" - jako území černé, špinavé, rázovité město hald, komínů a těžních kol... Věří také, že vítr zavěje a rozežene šedé mraky a okno zase bude moci býti dokořán, budou dokonce bít zvony pro hodinu H i bujnou kratochvíli ... (báseň Hodina H).

Již se tak stalo - dnešní Ostrava vzkvétá, je k nepoznání - ostatně o tom svědčí zapojení se do soutěže Evropské hlavní město kultury (v r. 2015). Co na tom, že tento boj s Plzní prohrála? Realizuje své "zelené" projekty, aby se zde všem žilo dobře.

 

Ostravo svéhlavá

 

Ostravo Ostravo jsi svéhlavá

byť sepnutá železnými pruty

a zakotvená v hlubinách

svéhlavá jak milenka co prudí

a ostrý vítr co lomcuje a studí.

 

Někdy se ztrácíš v mlžném oparu

krev ti však vře-jsi stále ve varu

máš zřejmě od zrodu mateřské znamení

že nejsi pro snění ani pro mámení

máš ale srdce které stále bije

ač krásně je či ustavičně lije.

 

Máš mnoho šrámů i rýhy hluboké

já vidím nad tebou i nebe vysoké

to když se rozhlédnu jasnýma očima

ještě nic nekončí-věřím že začíná.

 

Dajana Zápalková

Žádné komentáře:

Okomentovat