Prohledat tento blog

středa 11. září 2024

PRAHA: Hnedle 4 pozvánky

Vážení a milí přátelé a známí, spřátelené instituce a kruhy; zde jsou pozvánky, jestli se chcete zjevit...

Jste vítáni. Můžete s sebou i někoho vzít, ať se nebojíme ničeho.
Pozorně si prosím pozvánky prostudujte.

Radana Šatánková


Pražská premiéra dokumentárního filmu, který se jmenuje "Poselství lásky a učení Vincence Lesného a Otokara Březiny", se bude konat v pátek 13. září v prostorách Betlémské besedy na Starém městě.

Událost bude zahájena v 19 hodin koncertem písničkářky Nikol Fischerové (Metanoia), od 20 hodin začne projekce filmu, který natočil režisér a kameraman Oliver Malina Morgenstern. Snímek pojednává o dvou slavných rodácích z Vysočiny. Veřejnosti známější básník O. Březina (1868-1929) se stal součástí středoškolské literatury a je po něm pojmenováno několik škol. Profesor Lesný (1882-1953) byl indologem, pedagogem, překladatelem, jehož alma mater byla Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze. Ve filmu se objevují i další velké postavy, které jsou s jejími protagonisty spjaty - např. filozofka a feministka Anna Pammrová, bengálský básník a nositel Nobelovy ceny za literaturu Rabíndranáth Thákur (1913), politička Indira Gándhíová a další.

Ve filmu vystupují: Marcela Březinová, Eva Mišíková, Radana Šatánková, Jakub Saic, Jiří Vyorálek a další...

Příští nejbližší projekce filmu se bude konat ve Velkém mlýně v Praze 8 dne 11. října:
v 18 hodin vystoupí Eva Mišíková & E+Mausy, ve 20 hodin začne promítání.






Dialog na cestě a Pražský klub spisovatelů - podzim 2024

Vážené kolegyně a vážení kolegové, milí přátelé a příznivci,

srdečně zdravíme po prázdninách. O našich letních aktivitách se můžete dočíst na našem webu https://www.dialognaceste.cz/

Už se na vás těšíme.

  • První poprázdninové setkání jsme naplánovali na úterý 17. září od 17 hodin. Společně posedíme při kávě a čaji, budeme si číst ze svých nových básní, fejetonů a esejí, probereme nové knihy i výstavy členů a příznivců Dialogu na cestě a Pražského klubu spisovatelů. Prostě co je nového. A společně popřejeme k narozeninám jednomu z našich členů.
  • V pátek 4. října přijede do Karlína Divadlo hudby a poezie Agadir s pořadem "Od Ábelových dětí po metu temnostní". Představení je pořádáno při příležitosti významného životního jubilea brněnské spisovatelky Mileny Fucimanové. Začátek je v 18 hodin.
  • 31. října se můžeme těšit na na přednášku profesora Čorneje "Přínos Jana Žižky z Trocnova".

Informace o našich aktivitách a pozvánky na plánované akce naleznete níže v mailu a na našich webových stránkách www.dialognaceste.cz

Vaší laskavé pozornosti opět  doporučujeme Dialog na cestě (kanál na videotéce YouTube)

https://www.youtube.com/@dialognaceste4915/videos

Zásluhou Ing. Václava Strachoty zde přibývají pořady se zajímavými osobnostmi, které vystupovaly v Karlíně. Jmenujme např. prof. Petra Čorneje, Alexandera Tomského, prof. Maxe Kašparů, dr. Ladislava Heryána, MUDr. Bohumila Ždichynce ad. Zavzpomínáme na dr. Radima Uzla, dr. Jana Vodňanského, Táňu Fischerovou a další zajímavé osobnosti, se kterými se už můžeme setkat pouze prostřednictvím videozáznamů.

Z minulého roku jsou vyvěšena zajímavá setkání např.  s Ing. Radovanem Voříškem, psychoterapeutem a lektorem prevence na poli drogových závislostí; Alexanderem Tomským, českým politologem, publicistou, filosofem, spisovatelem a nakladatelem, a též překladatelem z angličtiny a češtiny; profesorem Maxem Kašparů, knězem, psychiatrem a zároveň spisovatelem

Naleznete zde videozáznam večera k oslavě 20 let Dialogu na cestě v Galerii Cesty ke světlu. Texty, úvahy, eseje, články i verše z připravovaného almanachu recitují skvělí herci Vilém Udatný a Petra Jungmanová.  Jsou zde příspěvky teologů, filosofů, básníků, např.  Milana Balabána, Ladislava Hejdánka, Maxe Kašparů, Alexandra Tomského, Ivo Tretery, Jana Hellera, Jana Kačera, Jitky Molavcové a dalších. Tento reprezentativní večer korunuje 20 let tvůrčí činnosti sdružení Dialog na cestě.


Když Vás některý pořad osloví, budeme moc rádi, pokud ho doporučíte ke zhlédnutí někomu z přátel či z rodiny nebo i známým. Pomůžete dobré věci. 

JAK OTEVŘÍT „DIALOG NA CESTĚ“ NA YOUTUBE

1/ Otevřete jej kliknutím levého tlačítka myši na tomto odkazu:

       https://www.youtube.com/@dialognaceste4915/videos

 2/ Další možností je, že si otevřete internetovou stránku YouTube.

    Do okénka „Hledat“ zapíšete Dialog na cestě. Potom kliknete na odkaz „Dialog na cestě“, který se objeví a otevře se Vám úvodní stránka. V ní například potvrďte nabídku „Videa“, kde přehledně uvidíte seznam všech nabízených videí.

 

Na www stránkách Církve československé husitské  https://www.ccsh.cz/casopisy-ke-stazeni.html  jsou vyvěšeny časopisy a kalendáře, např. je zde vyvěšeno již 7 kalendářů Blahoslav. V současnosti editoři a redaktoři O. Nytrová a V. Strachota dokončují 8. kalendář Blahoslav 2025. Najdete zde i dvouměsíčník Husita a týdeník Český zápas, kde je O. Nytrová členkou redakční rady a do nichž přispívají i další členové Dialogu na cestě a Pražského klubu spisovatelů. 

 

  Se srdečným pozdravem

 

 PhDr. Olga Nytrová

  předsedkyně Pražského klubu spisovatelů a členka Rady Obce spisovatelů

  t. 608 160 446

  www.dialognaceste.cz

  Dialog na cestě na YouTube





Pozdravy z cest

 


pátek 6. září 2024

Videotexty Jaroslavy Pechové

 




Almanach české poezie v roce 2024

Je skvělé, že i v tomto neklidu a negativních emocí plném roce, máme čest přivítat na naší literární scéně nový Almanach, který zajímavě nazval jeho tvůrce a editor, pan Vladimír Stibor, „Dvě minuty od pravdy“. Přestože opět přišel na svět v nepříliš bohatém kabátku, tak lze říci, že poetické sdělení padesáti osmi básníků v něm je více než obdarovávající. I tento nový Almanach je velkým a důležitým svědectvím. Dokladem, vysílaným do budoucnosti o námi právě žité době, i o stavu poezie, „Královny literatury“, v naší české kotlince.

Jistě nás potěší, že se smíme na stránkách Almanachu setkávat s básníky-stálicemi, přivítat tvůrce nové, ale i ty, kteří píší a tvoří v zahraničí a dovedou oslavit verši náš bohatý a milovaný jazyk. Je zajímavé sledovat, jak příznivě vyzrávají verše básní těch, kteří už dlouhá léta obohacují Stiborovy Almanachy. Ovoce se vybarvuje a sládne. Tématika veršů je širokospektrá, stále více překvapující a také naší dobu dobře dokládající.

Smutné však zároveň je loučení s těmi, kteří už odešli, ale přesto své stopy nesmazatelně, zde, na Modré planetě, zanechali. V letošním horkém srpnu k nim přibyl i vzácný a nezapomenutelný český básník, pan Karel Sýs. Čest všem odešlým… i jejich památce. Nezapomeneme na Vás, drazí!

Ještě je dlužno říci, že ilustrace k Almanachu dodal zajímavý fotograf, pan Jindřich Štreit, který i v hlubině stáří stále intenzivně mapuje svým objektivem svůj vnitřní pocit světa. I tyto záběry, představené v Almanachu, obsahují velmi zajímavý a hluboký poetický vnor do zdánlivě zcela prostých dějů lidského života. I jemu patří náš obdiv a dík.

Edičně je Almanach docela dobře vypravený na svou budoucí cestu Cest. Přesto si škodolibý tiskárenský Šotek neodpustil malý zásah do obsahu. Jelikož se to týkalo znělky, čtrnáctiverší, „Sonetu“… stále ještě nesezenému králi literárních útvarů, asi je správné na to upozornit. Šotek odkupíroval poslední, čtrnáctý verš na konci stránky s číslem 83.

Zněl: „ … a její Krása je dar Tebou oplodněný“. Co dodat? Snad jen to, aby se slova tohoto ztraceného čtrnáctého verše staly jakýmsi „mottem“ pro cestu nového Almanachu do čtenářského světa. Možná je i tento závěrečný verš sonetu ony „Dvě minuty od Pravdy“. Protože kdo v našem osudem předurčeném Čase hledá … nalezne. A třeba za ty dvě minuty. Nalezne s určitostí „Krásu“, která je i v naší tvůrčí práci básníků božským darem. Krásu, která dokáže… dějícím se světem znejistělé duše, nás, drobných lidiček, povznést a obdarovat.

A samo hledání a nalézání Krásy, ale i její sestry Lásky, je přece úžasná a otevřená duchovní cesta. Cesta vedoucí s určitostí k „Poznání sebe“ a tím i všemocné Tvůrčí Síly, která nás k psaní veršů s nejvyšší prozřetelností a uchopitelným záměrem… přivedla.

Nu, stačí už jen všem Tvůrcům v letošním Almanachu upřímně pogratulovat!

Srpen 2024 

Alena Klímová-Brejchová



úterý 3. září 2024

Oslavenci měsíce září

V tomto září hodlá sluníčko ještě dost zářit a dostát názvu měsíce jaksepatří. Neměly by již být hice jako v srpnu, ale třeba na koupání bude leckde voda ještě dlouho teplá.

Hned druhého dne v měsíci, kdy se už mnozí školáčci začnou polehounku učit, oslaví půlkulaté narozeniny náš čestný člen, pan Zdeněk Thoma. V roce 1970 absolvoval roční cestu do Asie, kterou od té doby systematicky fotografoval. V osmadvaceti zemích tohoto kontinentu strávil přes sedm let života a pilně své zážitky a fotografie publikoval v mnoha knihách. Nejvíce ho zajímá kulturní historie čaje, umění orientálních zahrad a krajina v proměnách světla.

Třináctého dne všichni vděčně připijeme na zdraví naší čestné člence Lydii Romanské, zároveň místopředsedkyni, neúnavné organizátorce setkávání literátů včetně těch mezinárodních. Často nás v zahraničí reprezentuje. Po básnířce, prozaičce a sbormistryni je především duši naší Obce. Kromě Obce  je členkou Českého centra Mezinárodního PEN klubu a od roku 2017 mimořádnou členkou Spolku slovenských spisovatel'ov. Ještě máme v dobré paměti její editorskou práci s Dekameronem (2020) a r. 2022 vydala další knihu Jaké to je… (Dvě prózy). V roce 2023 vydala knihu Zpovídat se z poezie. A letos Do výšky modra plyneš, na jejímž představení jsem také byla – a byla jsem za to ráda.

Čtrnáctý den patří dalšímu čestnému členovi, Ivanu Klímovi. Tento vynikající prozaik (romány, povídky, eseje, reportáže, fejetony, knihy pro děti) spolu s M. Kunderou a P. Ouředníkem patří mezi naše nejpřekládanější žijící autory. V roce 2021 vydal své paměti Moje šílené století.

Sedmnáctého září připijeme panu  Václavu Strachotovi. Tento hudební skladatel, publicista, spisovatel, člen KALFu a Syndikátu novinářů pomáhá při organizaci Dialogu na cestě a vytváření pořadů na YouTube. Citlivě provází vystoupení členů tohoto klubu. Bývá editorem každoročních básnických almanachů,  kde spolupracuje s Vadimírem Stiborem – má tedy také zásluhu na představování současné poezie veřejnosti.

Náš přehled uzavírá dvacátým třetím zářím poslední čestná členka, paní Irena Kopecká, rovněž naše čestná členka, která r. 2023 vydala prozaickou knihu Nevšední všednosti. Po učitelské dráze je dnes básnířkou, prozaičkou, vydavatelkou, organizátorkou kulturních akcí. Její verše od r. 1975 vycházely v Učitelských novinách, ve Vlastě, v Pochodni v Hradci Králové, ve zpravodaji Šrámkovy Sobotky, v ČRTU ve Frýdku-Místku, Rozkvětu Novojicka, v Regionu. Zazněly i v Českém rozhlase. Ráda se účastnila literárních soutěží a také si odnášela za svou tvorbu různé ceny.  Knižně však své verše vydává až od r. 1996.

 

Přejeme všem našim oslavencům pevné zdraví, hodně pohody, spokojenosti, krásnou oslavu a setkávání se všemi milými, které mají rádi. Na zdraví!

 

Hana Mudrová