Prohledat tento blog

úterý 3. září 2024

Oslavenci měsíce září

V tomto září hodlá sluníčko ještě dost zářit a dostát názvu měsíce jaksepatří. Neměly by již být hice jako v srpnu, ale třeba na koupání bude leckde voda ještě dlouho teplá.

Hned druhého dne v měsíci, kdy se už mnozí školáčci začnou polehounku učit, oslaví půlkulaté narozeniny náš čestný člen, pan Zdeněk Thoma. V roce 1970 absolvoval roční cestu do Asie, kterou od té doby systematicky fotografoval. V osmadvaceti zemích tohoto kontinentu strávil přes sedm let života a pilně své zážitky a fotografie publikoval v mnoha knihách. Nejvíce ho zajímá kulturní historie čaje, umění orientálních zahrad a krajina v proměnách světla.

Třináctého dne všichni vděčně připijeme na zdraví naší čestné člence Lydii Romanské, zároveň místopředsedkyni, neúnavné organizátorce setkávání literátů včetně těch mezinárodních. Často nás v zahraničí reprezentuje. Po básnířce, prozaičce a sbormistryni je především duši naší Obce. Kromě Obce  je členkou Českého centra Mezinárodního PEN klubu a od roku 2017 mimořádnou členkou Spolku slovenských spisovatel'ov. Ještě máme v dobré paměti její editorskou práci s Dekameronem (2020) a r. 2022 vydala další knihu Jaké to je… (Dvě prózy). V roce 2023 vydala knihu Zpovídat se z poezie. A letos Do výšky modra plyneš, na jejímž představení jsem také byla – a byla jsem za to ráda.

Čtrnáctý den patří dalšímu čestnému členovi, Ivanu Klímovi. Tento vynikající prozaik (romány, povídky, eseje, reportáže, fejetony, knihy pro děti) spolu s M. Kunderou a P. Ouředníkem patří mezi naše nejpřekládanější žijící autory. V roce 2021 vydal své paměti Moje šílené století.

Sedmnáctého září připijeme panu  Václavu Strachotovi. Tento hudební skladatel, publicista, spisovatel, člen KALFu a Syndikátu novinářů pomáhá při organizaci Dialogu na cestě a vytváření pořadů na YouTube. Citlivě provází vystoupení členů tohoto klubu. Bývá editorem každoročních básnických almanachů,  kde spolupracuje s Vadimírem Stiborem – má tedy také zásluhu na představování současné poezie veřejnosti.

Náš přehled uzavírá dvacátým třetím zářím poslední čestná členka, paní Irena Kopecká, rovněž naše čestná členka, která r. 2023 vydala prozaickou knihu Nevšední všednosti. Po učitelské dráze je dnes básnířkou, prozaičkou, vydavatelkou, organizátorkou kulturních akcí. Její verše od r. 1975 vycházely v Učitelských novinách, ve Vlastě, v Pochodni v Hradci Králové, ve zpravodaji Šrámkovy Sobotky, v ČRTU ve Frýdku-Místku, Rozkvětu Novojicka, v Regionu. Zazněly i v Českém rozhlase. Ráda se účastnila literárních soutěží a také si odnášela za svou tvorbu různé ceny.  Knižně však své verše vydává až od r. 1996.

 

Přejeme všem našim oslavencům pevné zdraví, hodně pohody, spokojenosti, krásnou oslavu a setkávání se všemi milými, které mají rádi. Na zdraví!

 

Hana Mudrová



Žádné komentáře:

Okomentovat