Prohledat tento blog

pátek 6. září 2024

Almanach české poezie v roce 2024

Je skvělé, že i v tomto neklidu a negativních emocí plném roce, máme čest přivítat na naší literární scéně nový Almanach, který zajímavě nazval jeho tvůrce a editor, pan Vladimír Stibor, „Dvě minuty od pravdy“. Přestože opět přišel na svět v nepříliš bohatém kabátku, tak lze říci, že poetické sdělení padesáti osmi básníků v něm je více než obdarovávající. I tento nový Almanach je velkým a důležitým svědectvím. Dokladem, vysílaným do budoucnosti o námi právě žité době, i o stavu poezie, „Královny literatury“, v naší české kotlince.

Jistě nás potěší, že se smíme na stránkách Almanachu setkávat s básníky-stálicemi, přivítat tvůrce nové, ale i ty, kteří píší a tvoří v zahraničí a dovedou oslavit verši náš bohatý a milovaný jazyk. Je zajímavé sledovat, jak příznivě vyzrávají verše básní těch, kteří už dlouhá léta obohacují Stiborovy Almanachy. Ovoce se vybarvuje a sládne. Tématika veršů je širokospektrá, stále více překvapující a také naší dobu dobře dokládající.

Smutné však zároveň je loučení s těmi, kteří už odešli, ale přesto své stopy nesmazatelně, zde, na Modré planetě, zanechali. V letošním horkém srpnu k nim přibyl i vzácný a nezapomenutelný český básník, pan Karel Sýs. Čest všem odešlým… i jejich památce. Nezapomeneme na Vás, drazí!

Ještě je dlužno říci, že ilustrace k Almanachu dodal zajímavý fotograf, pan Jindřich Štreit, který i v hlubině stáří stále intenzivně mapuje svým objektivem svůj vnitřní pocit světa. I tyto záběry, představené v Almanachu, obsahují velmi zajímavý a hluboký poetický vnor do zdánlivě zcela prostých dějů lidského života. I jemu patří náš obdiv a dík.

Edičně je Almanach docela dobře vypravený na svou budoucí cestu Cest. Přesto si škodolibý tiskárenský Šotek neodpustil malý zásah do obsahu. Jelikož se to týkalo znělky, čtrnáctiverší, „Sonetu“… stále ještě nesezenému králi literárních útvarů, asi je správné na to upozornit. Šotek odkupíroval poslední, čtrnáctý verš na konci stránky s číslem 83.

Zněl: „ … a její Krása je dar Tebou oplodněný“. Co dodat? Snad jen to, aby se slova tohoto ztraceného čtrnáctého verše staly jakýmsi „mottem“ pro cestu nového Almanachu do čtenářského světa. Možná je i tento závěrečný verš sonetu ony „Dvě minuty od Pravdy“. Protože kdo v našem osudem předurčeném Čase hledá … nalezne. A třeba za ty dvě minuty. Nalezne s určitostí „Krásu“, která je i v naší tvůrčí práci básníků božským darem. Krásu, která dokáže… dějícím se světem znejistělé duše, nás, drobných lidiček, povznést a obdarovat.

A samo hledání a nalézání Krásy, ale i její sestry Lásky, je přece úžasná a otevřená duchovní cesta. Cesta vedoucí s určitostí k „Poznání sebe“ a tím i všemocné Tvůrčí Síly, která nás k psaní veršů s nejvyšší prozřetelností a uchopitelným záměrem… přivedla.

Nu, stačí už jen všem Tvůrcům v letošním Almanachu upřímně pogratulovat!

Srpen 2024 

Alena Klímová-Brejchová



Žádné komentáře:

Okomentovat