Prohledat tento blog

pondělí 30. září 2024

Číše Petra Voka patří Hynku Klimkovi

České Budějovice – Již třináctou jihočeskou literární cenu nazvanou Číše Petra Voka udělil po sedmileté přestávce Jihočeský klub Obce spisovatelů ve čtvrtek 26. září v českobudějovické radniční obřadní síni. Tentokrát byl za své celoživotní autorské dílo oceněn spisovatel Hynek Klimek. Celým slavnostním aktem provázel v duchu své doby sám Petr Vok (Zdeněk Krajíček) a atmosféru renesanční hudbou skvěle dokreslilo kytarové duo Pavel Steffal a Emanuel Kümmel. Číši předala autorovi primátorka města Dagmar Škodová Parmová a mimo vší zvyklost byl laureát navíc pasován na rytíře zlatého pera a dostal i svůj erb, o což se zase postaral Tomáš Červený. Akce se konala pod záštitou hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby. Přítomna též byla náměstkyně primátorky v oblasti kultury Zuzana Kudláčková.

Hynek Klimek snil už od dětství, že se stane spisovatelem. A to se mu začalo plnit od konce 80. let. Od té doby má na svém kontě již 71 knih. Místopředsedkyně Jihočeského klubu Obce spisovatelů Hanka Hosnedlová k tomu uvedla: „Udělení ceny Číše Petra Voka je uznáním za celoživotní literární dílo, takže k tomu musí každý kandidát pochopitelně uzrát. A to nejen věkem, ale i literárním odkazem. A to všechno Hynek Klimek, jinak dlouholetý člen Jihočeského klubu Obce spisovatelů, bohatě naplňuje. K aktivní literatuře se dobral přes činnost novinářskou a svůj autorský archiv naplňoval zpočátku místopisnými publikacemi, zejména z milované Šumavy, kam se před lety také přemístil. Okouzlily ho pověsti vážící se k jednotlivým lokalitám a odtud už byl jen krůček k pohádkám, ve kterých se opravdu našel. A tak se vlastně i jeho život stává pohádkou – v prostředí Šumavy, s perem v ruce a hlavou plnou nápadů.“

Strašidýlka v různých podobách jsou v posledních letech Klimkovou doménou, vymyslel i speciální pohádkovou postavu – Čumidlo. Jen pod edicí Strašidlář vyšlo šestnáct titulů. Není proto žádným překvapením, že v Pohádkovém království zaujímá post ministra pro strašidla a stál též u zrodu tohoto projektu. Hynek Klimek pravidelně navštěvuje školy základní i mateřské, knihovny a vypráví dětem pohádkové příběhy, kterým pozorně naslouchají. A to je ta třešnička, která pak přináší dokonalou radost z jeho tvorby.

Jihočeská literární cena Číše Petra Voka byla poprvé udělena v roce 2006 spisovateli Věroslavu Mertlovi, a to na 10. ročníku Zeyerových Vodňan. Od dalšího roku už se její předávání přesunulo do Českých Budějovic a vždy nad tímto aktem převzal záštitu hejtman Jihočeského kraje. Mezi oceněnými byli například spisovatelé Milena Brůhová, Petr Pavlík, Ludvík Mühlstein, Ladislav Beran, František Niedl nebo Hanka Hosnedlová.




Foto: Václav Pixa

Žádné komentáře:

Okomentovat