Prohledat tento blog

pondělí 6. září 2021

Oslavenci měsíce září

 Vážení přátelé,

 Pokračuje poměrně klidný čas, v němž zůstává jakžtakž „normálno“, třebaže se mezi nás tu a tam snaží zase pronikat ten zpropadený covid. Většina z nás se s chutí oddává náporům práce tvůrčí, domácně zahradní i radostem profesním. Proto i v tomtoměsíci opouštím plný výčet narozeninových dní. Opět připomenu především ty naše oslavence, kteří jsou našimi čestnými členy nebo oslaví kulatiny a půlkulatiny. K tomu se nám sešla čtveřice pánů a jedna dáma.

Jako první oslaví své půlkulatiny prozaik, knihkupec a nakladatel, pan Bohuslav Trojan, který si statečně ke svému narození vybral třináctý den měsíce. Díky svému podnikání se zasloužil o cestu mnoha knih ke čtenářům a od r. 2005 se sám věnuje psaní knih na plný úvazek. K tisku je připraven jeho román Stav vody na českých tocích. Držíme place, aby si i on již našel cestu do obchodů ke čtenářům.

 Hned další den, 14. 9. slaví krásné kulaté narozeniny spisovatel a dramatik, kterého již řadíme mezi klasiky, náš čestný člen,  pan Ivan Klíma. Patří mezi nejpřekládanější české autory, je držitelem Ceny Franze Kafky (2002), ceny Magnesila Litera (2010)  – a to za jednu z posledních svých knih „Moje šílené století“. Konečně s Jiřím Peňásem laureátem ceny Ferdinanda Peroutky (2013).  V r. 2012 vydal ještě „Moje šílené století II.“

Dalším naším čestným členem, který oslaví narozeniny tři dny poté, tedy 17. září, je básník, spisovatel režisér, publicista a operní pěvec, doživotní předseda severočeského klubu spisovatelů, pan Ladislav Muška. Má za sebou úctyhodbnou řadu titulů, troufl si i na thriller z místního prostředí Odstřel (2012), později román Penzion pro dámy (2014) nebo Divotvorce (2018).

Vstup do třetí dekády září, 21.9., si pro sebe zabral nás další čestný člen, pan Miroslav Pavlík s letošními půlkulatinami. Psal již od studentských let, delší báseň Vila Slowfox napsal v 17. Letech (1953), vyšla však až v r. 1991. Vydal zaké sbírky Svlékání pomerančů (1996 IMPRESO plus Žďár n. Sázavou), Sen o Chodovské tvrzi (2001NakladatelstvíPetrklíč). Byly ilustrovány předními českými malíři. V současnosti prý nic v šuplíku nemá. Oslnila ho již před léty možnost podmořské fotografie, které propadl a má za sebou řadu úspěšných výstav. Psaní zatím odložil na zimní čas.

Jako poslední si významné narozeniny užije  dne 23. zářípříborská pedagožka, básnířka a spisovatelka Irena Kopecká. Pozornost vzbudilo například zveřejnění dopisů jejího strýce z vojny Stoleté dopisy, (2012) u čtenářů jsou oblíbené její články v časopisech Medium a Svědomí.  Učitelskou praxi s úsměvem zhodnotila v knize „Praštěné kantorky a roztomilí žáci“, vydala cyklus léčivých knih povídek Proměny duše, Proměny mysli, Proměny člověka (2013-2017). Nejnovější básnickou sbírkou jsou Kapky rosy (2020).

Všem našim milým oslavencům přejeme  pevné zdraví, pohodu, spokojenost, radost z objevování nových obzorů a možností, hodně tvůrčích sil. Ať své slavné dny oslaví se všemi, s nimiž se mají rádi a také my jim na dálku připijeme na zdraví.

Hana Mudrová




Žádné komentáře:

Okomentovat