Prohledat tento blog

neděle 31. října 2021

Oslavenci měsíce listopadu

Začíná nám listopad, tedy onen prožluklý měsíc, kdy pokašláváme a stěžujeme si na rýmu, nicméně právě současné počasí dává šance ještě se otužovat, chodit na procházky a výlety, užívat až nezvykle teplého počasí – pokud zrovna netápete v mlhách.  Potřebujeme dbát o své zdraví, virózy včetně covidu zase cení své zoubky.  Útěchou jsou nám další krásné barvy podzimu, ketré však neodvratně přecházejí do žluté a hnědé podestýlky spadaného listí.

K zahození nebude ani něco na zahřátí, ať přímo svařák, rum – anebo sklenka a číše něčeho dobrého, čím se připíjí.  Čajíčky jsou sice také dobré, ale… Příležitost  k přátelskému posezení a holdu je jednou z nejlepších. V měsíci listopadu pojďme přát všechno dobré a ještě lepší  především našim dvěma významným čestným členům.  Samozřejmě máme více listopadových oslavenců, celkem je jich sedm, ale dosud se držím pravidla, že tu vyjmenujeme pouze jubilea půlkulatá a kulatá a narozeniny našich čestných členů. Dosud jde život klidnější cestou, bez uzavírek a domácí posmutnělosti.

Jistě je zajímavé, že oba tito velmi známí pánové se vydali cestou přemýšlení o základních otázkách našeho bytí i konání, o souvislostech dříve pomíjených nebo netušených. Bylo to snad dáno právě časem jejich zrození?

Začneme tedy čtvrtého listopadu. Je dnem  pro vzpomínku a oslavu našeho významného spisovatele, právníka, filosofa a skladatele klasické hudby Karla Pexidra. Žije a pracuje v Plzni.  Je mimo jiné autorem deseti filosofických knih, z nichž Bytí vydal v roce 2019 a Můj přístup k filosofii  vloni, v r. 2020.

O něco mladší pedagog, spisovatel,  filosof a vědec pan Josef Šmajs, oslaví své narozeniny dvacátého třetího listopadu. Do roku 2009 učil na FF MU v Brně.  Je autorem mnoha knih s ontologickou a ekologickou tematikou, publikoval kolem 300 vědeckých statí a studií a je nadále literárně činný. Vloni vydal  knihu Pes je zakopán v ontologii. Evoluce, informace, rozhovory, články a krátké úvahy.

Kéž oba tyto naše význačné členy nadále provází dostatek tvůrčích sil a inspirace!

Zároveň přeji nám všem, abychom se shledávali  volně bez omezení se těmi, které máme rádi, s nimiž se těšíme na další setkávání. Přicházejí totiž  časté zprávy o onemocněních a starostech.  Doba není lehká a zasmušilá obloha nebo mlžné k příjemnému rozpoložení nepřispívají. Osobně držím palce všem, kdo prožívají tento čas jako nelehký, aby vše zvládli, vrátily se jim síly i chuť dál pracovat. 

Možná teď někoho zaskočil dokonce i omezený přístup k tisku jeho díla, protože chybí papír. Některé tituly se již odložily, jiné ještě odklad vydání čeká. Co naplat, vydrželi jsme již jiné smůly.  Doufejme a věřme, že bude líp!

  

Hana Mudrová



Žádné komentáře:

Okomentovat