Prohledat tento blog

pátek 29. října 2021

Pegas opět nad Broumovem

 Nesmírně srdečné bylo letošní setkání účastníků 22. Dnů poezie v Broumově, které se uskutečnilo ve dnech 15. – 17. října 2021. Nebylo divu. Nucená dvouletá koronavirová přestávka ukázala, jak důležitou roli tato akce hraje v životě autorů, kteří do Broumova pravidelně jezdí. Všichni dávali najevo neskrývanou radost a nadšení z toho, že se mohou opět vidět, posedět spolu a podělit se o své zážitky z uplynulé doby, prezentovat svoji tvorbu a aktivně se zapojit do tvůrčích dílen.

Dnů poezie se zúčastnilo v převážné části programu celkem 36 autorů (11 z Čech, 18 z Polska, 6 ze Slovenska a 1 z Lotyšska). Celý program pak absolvovalo 18 autorů (4 z Čech, 7 z Polska, 6 ze Slovenska a 1 z Lotyšska). V pátek dopoledne proběhly besedy hostů s žáky a studenty broumovských škol, v podvečer pak pořad z veršů zúčastněných autorů pro veřejnost v sále Broumovského kláštera, večer v nedalekých Křinicích, kde byli všichni ubytováni, následovaly tvůrčí dílny, které pokračovaly během sobotního dopoledne. Poté měli účastníci možnost prezentovat své nové knihy.

Odpoledne byl na pořadu výjezd do nedalekých Janoviček, kde se konalo slavnostní setkání u příležitosti 30. výročí  založení polsko-českého uměleckého klubu ART.STUDIO, na němž vystoupil zakladatel a organizátor Polsko českého uměleckého klubu ART.STUDIO v Mieroszowie Henryk Hnatiuk, organizátor Polsko-českých Dnů křesťanské kultury Julian Golak, starostka Křinic Libuše Rosová a hlavní redaktorka časopisu Zemia Klodzka Teresa Bazala. V programu vystoupila Basia Pachura z Bielawy, která zpívá, hraje a zhudebňuje básně (uvedla několik písní na texty Věry Kopecké). Basia je organizátorkou setkání v Bielawě Noc poetow.

Večer byl věnován prezentaci prací z dílen, po níž následovala volná zábava.    

    Dny poezie proběhly za podpory města Broumov, Agentury pro rozvoj Broumovska, obce Křinice a organizačního výboru Polsko-českých Dnů křesťanské kultury.

    Nedělní dopoledne nastalo loučení a odjezdy. Po pravdě řečeno, nikomu se moc domů nechtělo. Každý po svém vyjadřoval svůj dík VĚŘE KOPECKÉ za krásně prožitý víkend, za neopakovatelnou atmosféru a za možnost se setkat. Nutno vyzdvihnout i pomoc a aktivní podíl účastníků na průběhu Dnů. Největší předností této akce je totiž její atmosféra. Nikdo zde ze sebe nic nedělá, všichni jsme harmonicky naladěni a těšíme se z přítomnosti druhých. Slzičky v očích řady z nás při loučení svědčily o hlubokém citovém prožitku, který v nás zanechal hluboké pozitivní stopy a naplnil tolik potřebným optimismem. Věrko, díky.

 Petr ŠULISTA




Žádné komentáře:

Okomentovat