Prohledat tento blog

pátek 4. března 2022

Oslavenci měsíce března

Vážení přátelé,

také máte dojem, že se snad z těch divných pohrom nevyhrabeme? Zatímco končí poměrně blesková vlna nákaz, objevily se jiné každodenní děsy a strachy. Snad je přece jenom odfoukne snaha celého světa, předjaří a nástup jara, které bývá v posledních letech překotné až dravé. Snad nám to jaro alespoň na chvilky odvede pozornost směrem k obdivu a okouzlení divadlem, každoročně jiným a stále překvapujícím.

V tomto měsíci tohoto roku slavíme jediné půlkulatiny a ke všemu se nám mezi březňáčky s významným rokem narození objevily pouze stálice našich čestných členů. Domnívám se, že je nanejvýš vhodné připomínat jejich dílo, úsilí a zásluhy, ať již jsou z jakékoliv oblasti. Pojďme si je připomenout a připijme jim na zdraví.

Hned prvního března slaví narozeniny pan Ivan Kraus, který má na svědomí nejen vítěznou knihu v klání o Cenu Miloslava Švandrlíka Soukromý Hollywood (2018), ale také divadelní hry, muzikál, je spoluautorem hudebních skečů pro loutky, písňových textů. Jeho politické satiry jsou světově známé. Svou výraznou uměleckou dráhu začal v r. 1963 a jeho zatím poslední knihou je 200 znaků s mezerami z r.2020.

Pokud jsem zmínila různé směry a styly pánů z března (neboť jsou tu letos oslavenci pouze pánští), potom nepřekvapí zcela odlišný žánr pana Romana Cílka, narozeného čtvrtého dne tohoto měsíce. A to je onen náš čestný člen, který bude slavit bohatěji, s pětkou na dortu (a číslíčkem před ní). Vystřídal několik redakcí a ponořil se do dokumentů a literatury faktu, jeho jméno je spojené s kriminálními příběhy a detektivkami, ba dokonce s celými cykly knih o historických faktech a osobnostech, které spoluvytvářel a editoval. Spolupracoval s Českým rozhlasem, televizí. V dnešní době zřejmě dost zaujme jeho kniha 100 hodin, kdy umírala republika (2019) o hodinách roku 1939. Válkou a politickými vraždami se zabývyjí předešlé knihy Když umírá bestie (2014) a Běda tomu, kdo vyčnívá z řady (2015).

V polovině března, 15. dne, se narodil další zcela odlišný tvůrce, zamilovaný do svého rodného kraje. Pan Richard Sobotka je publicistou, spisovatelem, ale rovněž organizátorem literární soutěže Rožnovský fejeton. Osudy lidí svého kraje zpracoval v mnoha knihách i během spolupráce s ostravským rozhlasem. Po zásluze nasbíral řadu ocenění a vítězství v literárních soutěžích.  Z posledních knih jmenujme například Průmysl na Rožnovsku: Od vodních mlýnů k železným hamrům (2019) a z ocenění nejnovější  Medaili Otakara Bystřiny za celoživotní přínos moravské publicistice. Převzal ji 14. července 2021.

Dvacátého třetího března se narodil pan Lubomír Man.  Do jeho tvorby se osobitě otiskla také jeho dráha sportovce  a našeho reprezentanta, jeho knihy o mladých sportovcích jsou velmi úspěšné a mají vícero vydání. Například Vysoký cíl (2008), Hrrr na ně! (2015), Sen na dosah (2018). Své novinové články a internetové blogy shromáždil v několika knihách, naposledy Adolfe vstaň, vše odpuštěno aneb Duté hlavy, vzhůru na Letnou (2019).

Pětici oslavenců uzavírá pan Radim Uzel, kterému budeme připíjet dvacátého sedmého března.  Gynekolog, který proslul jako popularizátor sexuologie. Publikoval mnoho populárních článků v tisku, rozhovorů, je autorem publicistických relací v rozhlase a v televizi, otevřeně besedoval na témata výchovy k partnerství a rodičovství se zástupci všech všemi věkových kategorií.  Jeho knihy se podobně otevřeně, často velmi čtivě a s vtipem, zaobírají problematikou ještě celkem nedávno tabuizovanou.  Změnil tím mnohé pohledy a předsudky několika generací, ukončil mnohé pochyby a trápení. Pomohl tomu i slavný rozhlasový cyklus „Červené uši“. Mihnul se v několika filmech, vystupoval v televizi jako velmi žádaný host v mnoha show.  Z posledních knih jmenujme dvakrát vydaný titul Nevěra a co s ní (2010, 2017), Sexuální život slavných (2016). Další dotisk vyprodané knihy, napsané s Danielou Kovářovou, Jak se žije padesátkám, vyšel r. 2020. Ve stejném roce jsme si mohli zakoupit Životopis bez cenzury.

 

Přejeme všem oslavencům pevné zdraví, hodně tvůrčí energie a  radosti z každého dne.

 

Hana Mudrová

Žádné komentáře:

Okomentovat