Prohledat tento blog

sobota 9. července 2022

Oslavenci červencoví

 Vážení přátelé,

po letošních vedrech červnových, po nichž nyní všechno překotně zraje, dozrává v tomto měsíci také několikero kulatin našich členů.

Nejdříve však dovolte, abych připomněla jedny narozeniny, které slavit již nebudeme.  Sedmnáctého dne v tomto měsíci bychom popřáli panu Vlastislavu Tomanovi. Nyní nám již zbývají pouze vzpomínky na jeho veliké, důležité  dílo, které provedlo dětstvím několik generací.  Zůstalo tu s námi a bude nás a další děti provázet ještě dlouho.  Nejen jeho fantastické příběhy, nejen svázané ročníky ábíček, ale také vzpomínky, které se v mu poslední době dařilo publikovat na internetu. Vzpomínal sice nepravidelně, ale velice zajímavě na Plzeň svého dětství.

Nyní k radostnějším připomenutím:

Šestý červenec náleží pražské spisovatelce Anině Jiřičkové, která jako první v tomto měsíci oslaví krásné kulaté narozeniny. Její kniha Když rodiče pláčou (2011) pobavila několik generací. Příběhy o každodenních věcech, psané lehkým perem, nikoho nezarmoutí, spíše podpoří a a napovědí.

Dvanáctý červenec patří našemu čestnému členovi, básníku Jiřímu Faltusovi.  Pro děti napsal několik knih, mezi poslední patří Kráva a její kamarádi a Slon a jeho kamarádi (2019), Špalíček hádanek (2017) a pro dospělé  Kniha aforismů (2014).

Osmnáctý den patří opět kulatinám, tentokrát Miloslava Uličného, našeho dlouholetého člena z Východních Čech. Je to romanista, vysokoškolský pedagog, básník iprozaik,  překladatel ze španělštiny, italštiny, portugalštiny a katalánštiny. Významné jsou jeho překlady staré poezie, mezi jinými soubor Pražské romancero (2018), což jsou kramářské romance, dovezené do Prahy v 17. století ze Španělska. Z jiného soudku je padesátka povídek Příhody a nehody Jaroše Konečníka (2017), vycházející z autorova života.

Poslední oslavenkyní tohoto měsíce je Františka Vrbenská, na jejíž zdraví pozvedneme číše dvacátého pátého. Představovat ji nemusím, je duší mnoha tématických spolků, velice žádanou přednášející, autorkou mnoha básní, historických románů, populárně vzdělávacích a vědeckých článků, redaktorkou literárního měsíčníku, podporovatelkou literárních talentů.  S Karlem Dudkem vydala knihu Ztracené dějiny Prahy (2019), s Lucií Lukačovičovou historický román Hořící kůň (2017) a nemohla chybět ani v ojedinělém čtyřdílném projektu 52 českých a slovenských autorek „Žena s…“ (2017), konkrétně v díle Žena se lvem.

 

Přejeme všem našim milým oslavencům co nejhezčí oslavy, všechno dobré, spoustu inspirace a hlavně tvůrčí síly k jejímu uplatnění. Navrch přízeň literárních sudiček a všech  během cest rukopisů až ke čtenářům.

 

Hezké léto všem!

Hana Mudrová



Žádné komentáře:

Okomentovat