Prohledat tento blog

pátek 2. září 2022

Oslavenci měsíce září

Tento měsíc je bohatý mimo jiné na události, při nichž je příjemné posedět, zavzpomínat a naplnit číši čímsi předobrým, pozvednout a upřímně popřát hodně zdraví, štěstí a spokojenosti přátelům, kteří jsou zrovna vzdálení – anebo popřát jim osobně, což bývá nejlepší.

Hned druhého dne v měsíci, kdy se už mnozí školáčci začnou polehounku učit, oslaví narozeniny náš čestný člen, pan Zdeněk Thoma. Cestovatel, novinář, spisovatel, fotograf, znalec a propagátor východních kultur. V roce 2017 za svou dlouholetou činnost obdržel japonský Řád vycházejícího slunce se zlatými a stříbrnými paprsky.

Deváté září patří půlkulatinám nadějné opavské spisovatelky Jany Richterové. Proslavila se pentalogií Zahrada (dokončena 2018), zajímavou a dobře propracovanou prvotinou, řazenou do městské fantasy. Zabývá se arteterapií, kterou i vyučuje.

Třináctého všichni vděčně připijeme na zdraví Lydii Romanské, neúnavné organizátorce, básnířce, prozaičce a sbormistryni, duši naší Obce. Kromě toho je členkou Českého centra Mezinárodního PEN klubu a od roku 2017 je mimořádnou členkou Spolku slovenských spisovatel'ov. Ještě máme v dobré paměti její editorskou práci s Dekameronem (2020) a právě letos vydala další knihu Jaké to je… (Dvě prózy).

Čtrnáctý den patří čestnému členovi, Ivanu Klímovi. Tento vynikající prozaik (romány, povídky, eseje, reportáže, fejetony, knihy pro děti) spolu s M. Kunderou a P. Ouředníkem patří mezi naše nejpřekládanější žijící autory. V roce 2021 vydal své paměti Moje šílené století.

Sedmnáctého září nás čekají dokonce kulatiny. Václav Strachota je hudební skladatel, publicista, spisovatel, člen KALFu a Syndikátu novinářů. Jako hudebník spolupracuje s Dialogem na cestě a svými improvizacemi citlivě provází vystoupení členů tohoto klubu.

Ve stejný den oslaví narozeniny také náš čestný člen, ústecký prozaik, dramatik, recenzent, redaktor a také operní pěvec Ladislav Muška. Vydal desítky knih, vyzkoušel si detektivku, thriller, rozmarný příběh (Penzion pro dámy )… Je snad oblast, kterou vynechal?

Další čestný člen Obce, Miroslav Pavlík, si zaslouží náš přípitek jednadvacátého září. Před loňskými půlkulatinami se svěřil, jak ho již před léty oslnila možnost podmořské fotografie, které propadl a dnes má za sebou řadu úspěšných výstav. Psaní prý zatím odložil na zimní čas, ale nejspíš až na ten letošní. Jistě ho těší, že se jeho syn věnuje novinařině, i když ten to má naopak – odjakživa více fotografuje…

Náš přehled uzavírá dvacátým třetím zářím paní Irena Kopecká, rovněž naše čestná členka, která letos vydala knihu Švrčina a Skřivánek. Právě v tomto měsíci je zmínka o knize navýsost aktuální, neboť zvláštní název je složen ze jména pana učitele Švrčiny a jím založeného souboru Skřivánek ve Francově lhotě. Je doplněna nejen dokumenty a fotografiemi, ale rovněž písněmi, z nichž  některé pan učitel složil. Paní Kopecká tak pro další generace zachytila život osobnosti, na jaké bychom neměli zapomenout.

Přejeme tedy našim členům všechno dobré, jakkoliv malou radost – ale každý den, hodně slunce kolem a vůbec prosvícené další týdny a měsíce.

 

 Hana Mudrová





 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat