Prohledat tento blog

neděle 20. listopadu 2022

Pozvánky Radany Šatánkové

Radana ŠATÁNKOVÁ: DEDIKACE a PODARUNKY

Anotace:
Autorka básní a ilustračních fotografií Radana Šatánková, žijící střídavě v Praze a v rodném
Frýdku-Místku, předkládá verše, které lze chápat jako vzkazy. Všem lidem, i těm konkrétním. Básně lze číst i bez znalostí osob, jimž je sdělení dedikováno (připsáno) – odtud název Dedikace.

Dále pak se jedná o dvojknížku, neboť verše jsou rámcově rozděleny pro dvě čtenářské obce.
Zatímco v Dedikacích nalezneme pražské reálie a prožitky, v Podaruncích (lidový výraz pro věnované, darované) je nápadné přilnutí k Severomoravskému kraji a zacházení do konkrétní podoby lašského nářečí. Zároveň je zde snaha vzdálené čtenářstvo spojit, čili k setkání dochází v jedné dvojpublikaci.

Najdeme zde básně volného i lehce vázaného verše, tematiku městskou, přírodní, duchovní; ne chybí ani poloha humoristická či pro oživení útvary jako jsou aforismy, akrostichony, limeriky. Řazení textů pak vytváří emoční linku, příběh, který střídá svou reportážní povahu i lyrickou, niternou polohu.
----------------------
Autorka svou sedmou samostatnou
sbírku básní uvede v rámci těchto
kulturních událostí - viz pozvánky
23. 11. 2022 Praha 5
28. 11. 2022 Frýdek-Místek (Městská knihovna Místek, Hlavní ulice)

6. 12. 2022 Praha 2



Radana Šatánková
*29. 03. 1980

Kulturní publicistka, bývalá novinářka, editorka, lektorka, interpretka poezie; vítězka literárních soutěží se brzy stala i literární porotkyní (Mělník, Čáslav, Ostrava, „Můj svět“ při MK ve F-M, Cena Josefa Škvoreckého atd.).

Narozena r. 1980 ve Frýdku-Místku, od r. 1999 žije v Praze. Publikuje a autorsky veřejně vystupuje od r. 1995. Dosud vydala 6 samostatných básnických knih: v roce 1995 Okno v zahradě, r. 1999 ...Dokořán, r. 2002 Básně a texty z let 1995-2002, r. 2005 Prolínání, r. 2009 Medúza, sb. z roku 2014 nese název “Domovní schůze”. Vyšel jí i prozaický debut „Babi, ukaž zuby“, jenž je reminiscenčním textem o dětství.

Radana Šatánková je členkou různých uskupení a organizací – např.: Syndikát novinářů ČR, Literární klub Dr. Nadi Benešové (Čáslav), Literárně dramatická společnost Místecká Viola (Frýdek-Místek), Skupina XXVI, Kulturní sdružení Bezručův kraj, Svaz českých fotografů, Obec spisovatelů ČR, Pra-či-dlo (Pražské činoherní divadélko). I ve spolupráci s těmito obcemi pořádá komponované večery a kulturní produkci, stejně tak ve spolku Krasomil, jehož je předsedkyní. 

Publikovala v almanaších, časopisech i na internetu; v rozhlasovém archivu ČRo je k poslechu představení její tvorby v rámci pořadu “Zelené peří” od Miroslava Kováříka (2008). Některé básně jí též byly zhudebněny, spolupracuje s muzikanty. V létě 2015 jí vyšlo CD scénického čtení „Trychtýřem do hlavy“ (Brno, Agadir).

Radana mapuje současnou literární scénu, organizuje autorská čtení zejména v Praze, Ostravě a rodném Frýdku-Místku. Je hrdá na svůj lašský původ, propaguje rodný kraj a jeho tradice.
V současnosti pracuje na rukopisu sbírky "Dedikace a Podarunky", Verše dětem a Verše Praze.

Publicita z nedávné doby:
https://kulturafm.cz/aktuality/1030-radana-satankova-seifert-se-svymi-versi-dvoril-krase-ahledal-
pravdu

https://kulturafm.cz/aktuality/1032-osobnost-od-dila-nelze-oddelit-u-magora-to-platidvojnasob
https://www.frydekmistek.cz/prilohy/Zpravodaj/322/1632904697_fm_10_2021_archiv.pdf,
str. 24

http://namesicnik.cz/2021/06/21/zizkov-slavil-povyseni-na-mesto/


Žádné komentáře:

Okomentovat