Prohledat tento blog

čtvrtek 25. května 2023

Známe vítěze soutěže Haškovské povídky 2023

LIPNICE NAD SÁZAVOU | Kdy jindy než v tak významném roce pořádat a vyhodnotit soutěž v psaní humoristických povídek! Od úmrtí slavného spisovatele, novináře a humoristy Jaroslava Haška letos uplynulo 100 let. A na sobotu 29. dubna 2023 připadlo další kulaté výročí – 140 let od Haškova narození.

Právě v tento významný den vyhlásil Syndikát novinářů Vysočina vítěze autorské soutěže Haškovské povídky 2023. Porotě se nejvíce líbila povídka „Taková je statistika“, jejímž autorem je Bohumil Matějovský z Bíliny.

Popsal dilema dvou kolemjdoucích, kteří řeší, zda a jak pomoci muži topícímu se v řece. Mobilní telefon žádný z té dvojice nemá a na břehu navíc koukají na ceduli upozorňující na soukromý a hlídaný pozemek. Vstup pod pokutou zakázán...

 

DUCHÁČEK TO ZAŘÍDÍ…

Na druhém místě skončil Václav Franc z Nové Paky. Ten zaslal do soutěže příběh stařenky Albíny Müllerové zavřené do vazební věznice proto, že se údajně zapletla do závažné trestné činnosti. U soudu ji zastupuje popletený advokát JUDr. Dominik Ducháček. „Jak říkal Vlasta Burian, Ducháček to zařídí,“ zní právníkovo heslo.

Cenu za třetí místo získal Rostislav Tesař z Brna. Jeho povídka se jmenuje Zvířecí volby. „Nemylme se. Zvířata nejsou žádní pitomci – chtěl jsem napsat volové a oslové, ale to bych je urážel – a budou si umět dobře vládnout. A nemusí kopírovat lidi, protože my na sebe štěkáme jako psi, chováme se jako slon v porcelánu, provádíme hyenismus a máme se jako prase v žitě. No a někteří muži jsou dokonce paroháči…,“ napsal autor mimo jiné ve své povídce.

 

SLOŽITÝ ÚKOL PRO ODVÁŽNÉ SOUTĚŽÍCÍ

Porotci posuzovali kvalitu 196 povídek od 116 autorů. „Děkujeme autorům za jejich odvahu a odhodlání přihlásit se do soutěže. Nevídaný zájem o psaní povídek i o setkání na Lipnici nás velmi potěšil,“ zmínila porotkyně Radana Šatánková. Je spisovatelkou a předsedkyní klubu Krasomil.

 

„Psát humor je těžké. A autoři navíc ještě měli za úkol zachytit Haškova literárního ducha. To se povedlo spíše ojediněle,“ konstatovala porotkyně.

 

Výběr nejlépe hodnocených prací vyjde v tištěném sborníku a v e-knize. „Křest publikace je plánován ke konci září letošního roku. Uskuteční se v prostorách Syndikátu novinářů ČR v Praze,“ doplnil Jaroslav Paclík, předseda Syndikátu novinářů Vysočina a další z porotců soutěže.

Ceny dvaceti nejúspěšnějším autorům humoristických povídek předávali na lipnickém hradě, v zaplněném sále v Thurnovském paláci, předseda Syndikátu novinářů České republiky Adam Černý a starosta Lipnice nad Sázavou Zdeněk Rafaj.

 

NABITÝ PROGRAM

Setkání autorů na Lipnici v sobotu 29. dubna ale nebylo jenom o vyhlášení vítězů. Bylo také o příjemné atmosféře a zážitcích. „Přítomní autoři například zašli na prohlídku hradu, kde kdysi jako průvodce působil Jaroslav Hašek. Zájemci mohli také zajít na novou výstavu kresleného humoru a satiry v Haškově domku,“ zmínil třetí z porotců a organizátorů akce Richard Kliment.

 

Jeho otec Jan Kliment, dlouholetý předseda a nyní místopředseda Syndikátu novinářů Vysočina, je hlavním iniciátorem této soutěže. Velmi dobře se zná s potomky Jaroslava Haška, kteří akci také významnou měrou podpořili. Deseti nejúspěšnějším autorům věnovali hodnotné ceny v podobě ubytování nebo konzumace v proslulém hostinci U České koruny. Zde je šéfkuchařem pravnuk slavného spisovatele Martin Hašek, jehož tým se postaral i o společný oběd pro autory a jejich doprovod.

 

Při podvečerním vzpomínkovém setkání uspořádaném na lipnickém hřbitůvku při příležitosti 140 let od narození Jaroslava Haška se přítomní autoři mohli setkat také s vnukem slavného spisovatele Richardem Haškem a členy Světové společnosti Jaroslava Haška.

 

KOMU PATŘÍ PODĚKOVÁNÍ?

Organizátoři literární soutěže děkují za podporu Syndikátu novinářů ČR, Syndikátu novinářů Vysočina, Městu Lipnice nad Sázavou a rodině Haškových. Za spolupráci při organizaci setkání autorů patří v neposlední řadě dík i kastelánovi hradu Lipnice Marku Hanzlíkovi.

O hudební doprovod při slavnostním vyhlášení výsledků se postarali žáci Základní umělecké školy v Lipnici nad Sázavou pod vedením učitele Jakuba Šnýdla.

 

Kontakt:

Syndikát novinářů Vysočina – Jaroslav Paclík, mail: syndikat.vysocina@volny.cz

Více informací o SN Vysočina je na této webové stránce.
















Žádné komentáře:

Okomentovat