Prohledat tento blog

neděle 10. září 2023

Ladislav Beran - Zločin přijde po půlnoci

Ladislav Beran

Zločin přijde po půlnoci

MOBA, 2023

Devatenáct originálních kriminálních příběhů nabízí tentokrát nová kniha píseckého spisovatele Ladislava Beran pod názvem Zločin přijde po půlnoci.

Autor nás opětně přivádí do specifického prostředí písecké kriminálky, kde figurují čtenářům již dobře známí, bodří vyšetřovatelé s hodností poručíka – Mach a Studnička a samozřejmě nechybí ani jejich nadřízený kapitán Karas a jejich další spolupracovníci. Jejich jednání, dialogy i názory jsou běžnému čtenáři natolik blízké, že má pocit, jako by je znal třeba z oblíbené hospůdky nebo vedle od sousedů. Totéž platí i o místech, kam Beran umisťuje děj popisovaných případů. A to na něj zase prozrazuje, jak důvěrně a podrobně zná i jednotlivé lokality svého rodného Písku.

Předností Beranových knih a důvodem jejich neupadající obliby je především literární styl tohoto autora, který zvolil již od prvních titulů svých souborů krimipovídek, postavených na skutečných příbězích, čerpaných z kriminálních archivů a bohatých osobních zkušeností. A samozřejmostí je i fakt, že na stránkách knížky nechybí nápaditost, napětí, ale i osobitý humor, vlastní jak zapojeným vyšetřovatelům, tak líčeným situacím. Mimořádným bonusem je pak nejednou i netradiční způsob, jak se oba kriminalisté při vyřešení případů občas chápavě vyrovnávají s jejich pachateli, kterým chtějí poskytnout novou šanci.

Tak se čtenář, sledující napínavý děj dílčích kapitol, seznamuje s okolnostmi jednotlivých rozpracovaných příběhů, které se vyšetřovatelé písecké kriminálky snaží vyřešit, což není vždycky zrovna jednoduché. Dostává se tak do prostředí narkomanů a dealerů drog, ztracených sakrálních předmětů, vykrádačů chalup, prodejen, bytů či hausbótů, setká se s případem zbité dívky, ukradeného psa, zcizených aut, anonymních udání, nesmělého tajného ctitele, dopisu ze záhrobí, otráveného domácího hlídače, nedodrženého zlodějského desatera, utajeného znásilnění, podivného přepadení, odcizené sbírky vltavínů, dobře nakresleného identikitu, podvodníků, sehraných kapsářek či překupníků kradeného zboží, ale i poněkud nevšední krádeže vzácných japonských kaprů. A mohu zaručit, že se rozhodně nebude nudit...

Hanka Hosnedlová


Žádné komentáře:

Okomentovat