Prohledat tento blog

úterý 13. února 2024

Literární neděle u Heyduků - podruhé

Jaroslava Pixová

Ve druhém nedělním odpoledni Velkého čtení spisovatelů se 11. února  představilo místo osmi autorů jen šest. František Tylšar a Lucia Štefanová se pro nemoc omluvili. Hned v úvodu si mohli návštěvníci poslechnout dva básníky: Alena Malinu a Lenku Bittovou. Alen ve svých verších zavzpomínal na některé osobnosti z uměleckého světa a pak přidal přírodní lyriku. Lenka Bittová přednesla poezii ze své prvotiny Návraty, která jí vyšla před dvěma lety. S povděkem zavzpomínala, jak se jí po vydání této sbírky poezie ozvala Česká televize Art s pozváním do pořadu Jedna báseň a jaká příhoda předcházela natáčení.

Ladislav Beran tentokrát nečetl nic z oblasti krimi, jelikož jak se vyjádřil: „Zločinu je v dnešní době nějak moc.“ Přečetl kapitolu z nově připravované knihy Důl na štěstí, která je volným pokračováním titulu Hříbata jsou malí koně. Od další autorky Jany Dohnalové jsme si poslechli ukázku z knihy Legenda o sedmi skrýších páně Schönbachově pojednávající o osudech Schönbachovy rodiny, podnikající na Vysočině v kožedělném průmyslu, přirovnávané k druhému Baťovi. Předposlední účinkující Otakar Pánek tentokrát také vsadil na básnickou tvorbu a přednesl několik veršů ze své knihy o lásce s názvem Se šípem amorovým. Poslední autorka Radka Velková vzpomenula na nedávno zesnulého archeologa Prácheňského muzea Jiřího Fröhlicha jako spoluautora jejích dvou knih o voroplavbě, který se svou neutuchající energií věnoval archeologickému bádání i v důchodu a byl pro všechny vždy velmi ochotným rádcem. Navíc to byl člověk laskavý, přátelský a skromný. 

I druhou neděli se o hudební oživení postaral Ondřej Sedlák s kytarou. Tentokrát také přišlo o něco více návštěvníků a po skončení akce se všichni sešli u bohatě prostřeného stolu. O občerstvení se z velké části jako vždy postarala Marcela Uhrová se svou rodinou. Tak jsme příjemně zakončili sedmý ročník Velkého čtení spisovatelů jižních Čech. Jak uvedl ředitel Prácheňského muzea Jiří Prášek, který je spolupořadatelem akce, v polovině letošního roku odchází do důchodu, ale doufá, že jeho následovník bude tomuto literárnímu pořadu rovněž nakloněn. 


Žádné komentáře:

Okomentovat