Prohledat tento blog

neděle 9. června 2024

Oslavenci měsíce června

Poněkud ubrečeně nám začíná měsíc, v němž oslaví narozeniny hned čtyři členové naší Rady, mnou počínaje.  Možná je ten pláč shůry spíše dojatý – ale to mocně J  To by snad ani nemuselo být… 

A když už jsem tak neskromná, že se jmenuji v první řadě, doznám se k půlkulatinám přesně prvního června. Otevírám tak měsíc mláďátek. Je nás červnových celkem jedenáct a troufám si tvrdit, že je na nás všech to mláďátkovství znát. Nějak to máme pod kůží.

Dvě mé kolegyně z Rady OS sice neslaví půlkulatiny ani kulatiny, ale připijeme jim jistě všichni s velkými díky za jejich práci. 22. června Haně Hosnedlové a 26. června Jaroslavě Pechové. Obě si vedle své tvorby dokážou najít čas i pro činnost ve prospěch literatury, Obce, nás všech. Jihočeští spisovatelé, cena Porty za písňové texty, Cena Miloslava Švandrlíka, novinařina, cestopisy, pohádky, kuchařky, spolupráce s rozhlasem  – a to je malý test pro vás. Která je duší čeho? Která co tvoří? Přejeme jim oběma, aby zdraví, elán a tvůrčí práce vydržely i nadále.

Půlkulatiny však slaví čtvrtá radní, Olga Nytrová, 6.června. Ani ona nezahálí, věnuje se mimo svou tvorbu a další již několik let pořadům Dialogu na cestě, v němž vystupují  různí lidé z oblasti kultury, představující  různé žánry.  Karlín zkrátka žije a pořady jsou dohledatelné i na YouTube. S manželem Václavem Strachotou mimo Dialogy pracují na každoročních kalendářích Blahoslav. Pro „řadové“  tvůrčí osobnosti tak vytvářejí příležitosti pro zviditelnění  tvorby a jich samotných.

Dne 3. června oslaví narozeniny náš mimořádný člen, jmenovaný a přijatý za své zásluhy na kulturním poli pan Radek Tomášek. Je to náš folkový zpěvák, písničkář, textař a kytarista. Od roku 1966 do roku 1973 byl členem skupiny Rangers  a potom se vydal na sólovou dráhu. Dnes vystupuje se svým synem, také úspěšným zpěvákm. A aby těch uměleckých odvětví neměl málo, přibral si i herectví (2009, film Pamětnice).

Krásných narozenin se 16. června dožívá naše čestná členka, básnířka  Věra Ludíková, příznivkyně esperanta. Za svůj bohatý život si vyzkoušela redaktorskou i nakladatelskou práci, mnoho jejích básní bylo přeloženo do několika jazyků. Pořádá i unikátní autorská vícejazyčná čtení ze svých knih. Posledními sbírkami jsou  Kantáta 1+5 (2020)  a Pastorela (2021)

 

Všem našim oslavencům přejeme jen to dobré a ještě lepší, přátele a další dobré lidi kolem a připíjíme na zdraví.

Hana Mudrová




Žádné komentáře:

Okomentovat