Prohledat tento blog

čtvrtek 1. července 2021

Oslavenci měsíce července

 

Vážení přátelé, zatím máme celkem klid,  zotavujeme se z těžkých měsíců covidu, ale už se na nás hrnou věci další, nezávislé na naší vůli. Příroda řádí a mne osobně v té spoustě tragédií těší, že se řada z našich členů výrazně zapojuje  do pomoci okolí znovu a znovu. Mnoho z nás jednotlivě přispělo na konta pomoci, například Daniela Kovářová s Unií rodinných advokátů k tomu vyzvala své kolegyně a kolegy a rovnou doporučila jedno z kont.

Vraťme se však k příjemnějším příležitostem, a to k oslavám těch, které máme rádi, kterých si vážíme a které obdivujeme.  Pokud ne osobně, tak tedy na dálku zvedněme číši a připijme jim na zdraví.

Začít můžeme hned prvního července.  Básník Jindřich Valenta slaví půlkulatiny.  Třetí jeho sbirka lyrických veršů zaujala v r. 2008 svým výrazným názvem Bezpalcý svět, následovala sbírka čtvrtá,  V kruhu (2014). Popisuje nám svůj vnitřní svět a vztahy volným veršem, někdy temnějšími tóny, jindy melancholicky nebo s nadhledem až cynickým.

Hned další  den, o deset roků dříve, druhého července se (taktéž v Brně) narodil  básník, textař, esejista, překladatel Jiří Weinberger. Je také analytikem, vystudoval statistiku na „matfyzu“ University Karlovy, což se leckomu s poezií možná příliš nesrovnává – anebo je tomu naopak? Vzhledem k jeho projektům, scénickým montážím zhudebněných básní v kabaretních vystoupeních se stává také hercem a zpěvákem. Jistě nemusím dlouze představovat jeho hry se slovy, nadhled, humor a satirické momenty tvorby. Z posledních knih jmenujme Kdybych byl žralok (2015), nazvanou podle stejnojmenného jazzového kabaretu, na níž se podílel právě s jeho  spoluautory.  Další je Anebo jen nezvyk? (2018).

Před polovinou měsíce se 12.7. narodil náš čestný člen, básník a regionální spisovatel Jiří Faltus. Je kronikářem města Lanškrouna, což ho jistě přivedlo k mnoha zdrojům pro jeho prózy. Poezii věnuje světu dětí i světu dospělých.  V roce 2020 vydal sbírku Vše za 39,  navazující na jeho předešlé aforismy. Knihy doprovází vlastními ilustracemi.

Významného životního jubilea se dožívá 14. července básnířka  Věra Kopecká. Jsou to kulatiny, ale víc neprozradím, protože toho není třeba. Stále jiskřící a energická dáma  s časem nezápolí – ona ho totiž ovládá! Jak jinak by bylo možné, co všechno dokázala a činí dál? Mimo držení  různých literárních cen a více, než dvaceti sbírek, je například organizátorkou Dnů poezie v Broumově, překládá a vydává poezii svých přátel – a navíc fotografuje. Jmenujme alespoň tři knihy z poslední doby. Zrcadlo paní Bety, Na vlnách moře (s verši a fotografiemi) a letošní sbírku U brány ticha. 

Je vám cosi podivného na tomto výčtu? Ano, samá poezie, dokonce mnohotvárná a mnohovrstevná.  Básníků nebo poetických duší, které jsou dalšími oslavenci , takzvaně obyčejnějšími, bez výročí, je v červenci prostě přehršel. Možná je to tím ročním obdobím, kdoví. Z jejího novějších sbírek jmenujme např. Zrcadlo paní Bety, Na vlnách moře (verše a fotografie) a letošní sbírku U brány ticha. Nebo publikaci věnovanou plenérům, které  organizuje - Malované Broumovsko - obsahující fotografie obrazů účastníků a stručné informace o plenérech či zúčastněných malířích. Věra Kopecká je editorkou a vydavatelkou této knihy, stejně jako mnoha dalších.

Nejen básněmi živ jest člověk (třebaže mnozí naši oslavenci jsou zdatní  lecjak). Řadu oslavovaných jmen tohoto  měsíce uzavírá jediný prozaik, tedy novinář, spisovatel a scénárista komiksů pro mládež. Sedmnáctého července  popřejeme a připijeme našemu čestnému členovi, Vlastislavu Tomanovi, který  svou tvorbou v časopise ABC provázel několik generací dětí.  Pokud otevřete Zlatou knihu komiksů (2013), jistě každý z nás najde příběh, který ho oslovil. Na facebooku nyní pan Toman píše vzpomínky na svůj život, na dětství a dospívání v Plzni.

Výjimečné dámě a neméně výjimečných pánům přejeme pevné zdraví, neutuchající  tvůrčí síly, pohodu, osobní štěstí a jenom to dobré.

A protože, když si ty přípitky spočtete, zhruba v půli měsíce mohou leckde docházet zásoby skvělých vín na další přípitky a oslavy, včetně různých křtů nových knih, mám pro vás tip.

Opravdu lze totiž pomoci lidem  na Moravě i tím, že si nakoupíte nové zásoby přímo ze sklípků.  (Já už pár litrů mám, ovšem právě ta půlka měsíce vypadá na potřebné doplnění zásob.)

Hezké léto všem!

Hana Mudrová


Žádné komentáře:

Okomentovat