Prohledat tento blog

středa 18. srpna 2021

Oslavenci měsíce srpna

 Začátek srpna vypadá hodně klidně, můžeme konečně trávit dny ve větší společnosati, bavit se, někteří mají povoleno i tancovat… Ano, dál žijeme v absurdní době, sand už nic nebude v normálu, jak jsme ho znali dřív. Přesto je skvělé, že už krůček po krůčku dýcháme volněji, opadá strach a snad se i nákaza udrží na velice nízkých čísel. Proto můžeme slavit, scházet se a připíjet těm, kdo se rozhodli přijít na svět jakožto srpnoví zrozenci.

Vracíme se k původní formě kratšího popřání pouze těm, kdo slaví půlkulaté nebo kulaté narozeniny  nebo jsou našimi čestnými členy. A protože jsou oslavenci v tomto měsíci ze staré školy, jistě galantně  (a pro nás výjimečně) dají bez ohledu na datum přednost jediné naší srpnové dámě, která se navíc dožívá kulatin.

Devatenáctý srpen patří paní Sylvě Stankušové – Knotkové. Tato básnířka a prozaička je členkou Literárního klubu Petra Bezruče ve Frýdku – Místku. Publikovala své verše a prózy v časopisech a kalendářích, teprve v důchodu začala tvořit spouvisleji a vydala několik sbírek veršů a povídkových knih. Z posledních titulů jmenujme Široké nebe nad Brnem (2014). Dnes patří mezi naše čestné členy. U dam se sice věk neprozrazuje, ale tyto kulatiny jsou velice, velice krásné.

Vrátíme se nyní zpět k desátému srpnu, kdy slaví narozeniny pouze o jediný rok mladší pan Vladimír Páral. Patří mezi naše nejoblíbenější spisovatele již celé desítky let a v roce 2014 překvapil naši kulturní (a hlavně čtenářskou) obec svým posledním románem Kniha o biči.

Dvacátý druhý srpen patří oslavě půlkulatin pana Karla Vůjtka, ostravského básníka, překladatele a publicisty. Ve své tvorbě nezapomněl ani na děti (Směšné básničky pro chytré hlavičky, 1996). Za velice záslužné a výjimečné dílo je považována kniha  To byl Rudolf Resner – Robert Rýdl (2014), v níž pátral po osudech vlastence z Klimkovic, který se stal předlohou literární postavy R. Rýdla v díle Jarmily Glazarové Vlčí jáma.

Posledním čestným členem a vybraným tvůrcem tohoto měsíce, který hodlá slavit narozeniny, byť jen „řadové“, nekulaté, je pan Milan Blahynka. Na jeho počest zvedneme číše před koncem měsíce, dvacátého devátého. Významný a oceněný literární teoretik a kritik se zabýval mnoha postavami naší literatury, publikuje také články o literatuře současné. Mezi poslední tituly patří kniha Byla jednou jedna… básnická generace takzvaných pětatřicátníků (dissertatio apologetica) (2017).

Všem našim oslavencům přejeme pevné zdraví, hodně štěstí, pohody a energie do dalších let, krásnou oslavu se všemi jejich milými a blízkými a vše dobré, co může být.

Hana Mudrová 



Žádné komentáře:

Okomentovat