Prohledat tento blog

sobota 1. ledna 2022

Oslavenci měsíce ledna

 Vítejte, přátelé,

v dalším a snad mnohem nadějnějším roce. Jestliže jsme se vloni v těchto dnech bavili rovněž uznáním mnoha počinů všech našich oslavenců, letos se na ně podíváme zase trochu jinak, zmíním cosi dalšího nebo nového. Protože nejsme zavření, bude toto nahlédnutí opět pouze u členů čestných a u oslav půlkulatin a kulatin.

 

Hned první leden pro divadelního kritika Jiřího P. Kříže znamená další oslavu a tentokrát dost velkou, jak se na půlkulatiny sluší.. V červnu vyšla kniha Český spor o Milana Kunderu, kterou editorsky připravil a která vyvolala značný ohlas a vlnobití v našem rybníčku.

Další oslavenec přišel na svět 8.1., básník, prozaik Ondřej Hník, dále docent pedagogiky a autor odborných prací v oblasti didaktiky literatury a didaktických her, kterých napsal v poslední době hezkou řádku. Také ho čekají půlkulatiny. Nyní prozradím, že je pořadatelem literárních a kulturních pořadů, spolu s básníkem a spisovatelem Aloisem Marhoulem uvádí a moderuje pravidelný literární pořad Deset deka štěstí a pravidelný kulturní pořad Česko-slovenské dotyky. Je též autorem doslovů knih autorů české literatury

Patnáctý leden patří kulatinám dámy, Zitě Malaníkové. Básnířka, prozaička, textařka. Od sbírky Cestou duhových skleněnek (2020) se nám zatím nepochlubila další tvorbou, ale známe její motto: Jsme tím, v co sami věříme.

Druhým oslavencem patnáctého ledna je výrazná západočeská osobnost, čestný člen, pan  Bohumil Jirásek. Zabýval se především literární historií, významné je jeho zkoumání milostné lyriky 20.-30-let minulého století. Což zaujalo mne osobně, protože při debatě se seniorkami o poezii všechny zatoužily slyšet nebo číst právě lyriku S. K. Neumanna, jemuž věnoval své dvě práce. Milovanou Plzeň oslavil řadou fejetonů. Mezi poslední jeho tituly patří Moje republika 1918- 2018 (2018).

Dvacátého ledna připijeme na kulatiny dalšímu vysokoškolskému pedagogovi. Je jím literární historik a divadelní kritik, znalec a milovník beletrie pan  Viktor Viktora. Prozradím, že v březnu 2019 převzal ocenění hejtmana za svou pedagogickou práci. V roce 2000 vydal Plzeň v proměnách času. Roku 2012 mu vděk a úctu projevilo město Domažlice, kde také působil. Jako obdobu  čestného občanství uděluje toto město každý rok pamětní medaili významné osobnosti.

O den později, 21.1., oslaví půlkulaté narozeniny pan Břetislav Olšer. Žurnalista, fotograf, publicistický scénárista pro rozhlas i televizi. Je šéfredaktorem internetového magazínu Rukojmí.cz.

 

Přejeme všem oslavencům pevné zdraví, štěstí, spokojenost, hodně tvůrčích sil a dobré inspirace!

 

Hana Mudrová




Žádné komentáře:

Okomentovat