Prohledat tento blog

sobota 26. března 2022

Kolektiv slovenských a jihočeských autorů - Ponad čas

Kolektiv slovenských a jihočeských autorů

Ponad čas

Epika, 2022

Tento povídkový sborník je v pořadí již druhým společným dílem jihočeských a slovenských autorů, tentokrát v režii slovenské strany, konkrétně Trnavské knižnice v čele s Pavolom Tomašovičom. Proto také nese slovenský název Ponad čas. Nicméně sazba, vytištění a grafický návrh obálky jsou i v tomto případě prací Jihočechů.

Také druhý povídkový sborník se drží původního použitého schématu, a to je po sedmi výběrem stanovených autorech z obou zúčastněných stran, tedy celkem čtrnáct povídek s různými náměty i zachyceným časovým obdobím děje. Ve slovenské části najdeme práce autorů s vazbami na Trnavskou knižnici - Miroslava Danaje, Štefana Kuzmy, Zlaty Matlákové, Petera Mišáka, Benjamina Škreka, Pavola Tomašoviče a Igora Válka. Většina z nich se podílela i na předchozím společném knižním projektu, který zaznamenal nesporný úspěch. Obdobně je tomu i v české části publikace, kterou vyplňují práce Ladislava Berana, Stanislavy Bumbové, Jany Dohnalové, Hanky Hosnedlové, Jiřího Hovorky, Niny Roubíkové a Františka Tylšara. Také pod návrhem obálky knihy je však podepsán jihočeský autor – Jiří Hovorka, jehož grafika zdobila i přebal prvního česko-slovenského sborníku.

Čtenář má tak možnost porovnat, jaká témata oslovují slovenské spisovatele a na čem staví své povídkové příběhy jihočeští autoři. Rozdílné náměty, rozdílné přístupy ke zpracování, rozdílné pojetí dějové linky, rozdílné názorové roviny. Ale v každém případě jsou to povídky čtivé a zajímavé – a to by měla být také stručná charakteristika společného slovensko-českého díla, které jistě ani tentokrát není tím posledním...

Hanka Hosnedlová


1 komentář: