Prohledat tento blog

pondělí 2. května 2022

Oslavenci měsíce května

Máme tu jeden z nejkránějších měsíců v roce, takže není divu, že se rodiče celkem osmnácti našich kolegyň a kolegů rozhodli dopřát svému dítku právě tuto dobu pro příchod na svět. My se opět budeme věnovat našim čestným členům a těm, kdo slaví kulatiny a půlkulatiny.

Hned prvního  května oslaví krásné kulatiny pan Ing. Pavel Kyselák, známý svými fejetony a vzpomínkami na dětství v Jevíčku, stejně jako žertovnými příležitostnými básněmi. Posledním titulem je Šobolapo bratrovi (2020), která završuje trilogii zmíněných vzpomínek na dětství. Své knihy rozdává přátelům, nejsou prodejné, ale občas se objeví v antikvariátu.

Druhým oslavencem tohoto krásného dne je náš čestný člen, pan Milan Dušek, šéfredaktor výborného bulletinu východočeských spisovatelů Kruh, autor detektivek. Poslední jeho knihou je Umanutý Milenec  (2020). Povídky publikuje i jednotlivě.

Hned druhého května slaví půlkulatiny paní Jaroslava Ševčíková-Junková. Líbí se jí ale také jména Šárka Jínová a Jana Švecová. Má na kontě dvaadvacet knih pro dívky, s velkým porozuměním pro trablezamilovanmosti a  lásky.  Náměty čerpá ze své pedagogické praxe. Napsala i Pohádky zahradního skřítka (2016).

Třetí květen patří oslavě  dalších kulatin - a  opět dámě. Tamara Kopřivová z Plzně píše nejen verše a pohádky, ale je také spoluautorkou knih odborných. Fejetony a povídky průběžně publikuje i na stránkách západočeských spisovatelů v rubrice Čtení ze šuplíku. 

Sedmého května popřejeme naší čestné člence, paní  Stanislavě Aleně Melicharové ze severních Čech. Píše básně, knihy o umění i pohádky pro děti. A píše neúnavně stále, nejnovější knihou jsou Pražské sonety (2021).

Legenda naší literatury, další naše čestvá členka paní Eva Kantůrková, si pro sebe zabrala jedenáctý květen.  Významná prozaička a scénáristka, někdejší signatářka a mluvčí Charty ´77. Témata nesvobody a vzpoury proti životu v ní jsou jedním z hlavních prvků jejích knih a dalších próz. Zatím posledním tvůrčím počinem byl scénář filmu Jan Palach (2018).

Patnáctého května přijdou na řadu další krásné kulatiny, tentokrát zase pána, protože bude slavit Petr Žantovský, neúnavný publicista s ostře nabroušenou klávesnicí.  Své glosy Zprávy ze cvokhausu (2021) vydal knižně, je stálým přispěvatelem Parlamentnách listů a obhájcem nezávislé žurnalistiky.

Výčet zakončí narozeniny 29.5., kdy připijeme na zdraví vynikající scénáristce, režisérce a autorce filmových novel, paní Věře Plívové – Šimkové. Jejím posledním filmem byl Kruh (2001), objevila se také v  dokumentech, např. Příběhy slavných (2003). V roce 2019 dostala za své legendární filmy pro děti a celkový přínos kinematografii cenu Český lev.

 

Všem našim květnovým oslavencům ze srdce přejeme pevné zdraví, štěstí, hrst radostí každý den, stálé kruhy přátel a vůbec všechno dobré.

Hana Mudrová






Žádné komentáře:

Okomentovat