Prohledat tento blog

středa 4. května 2022

Radim Uzel

(27. března 1940 Ostrava – 2. května 2022 Praha)

byl český gynekolog, sexuolog a regionální politik, popularizátor sexuologie, čestný předseda a člen vědecké rady Společnosti pro plánování rodiny a sexuální výchovu, a vysokoškolský pedagog, píše se ve Wikipedii.

Ale on byl i velmi vtipný spisovatel, a proto se stal členem rady Obce spisovatelů. Bylo to 23. března 2013, kdy se konalo dvoudenní zasedání rady Obce v Čisovicích a já dal Radimovi jednu ze svých sbírek při jeho odjezdu domů. Druhý den přijel s kyticí, kterou dal obřadně mé manželce a ke mně se obrátil s tím, že mé verše jsou dost dobré, že se líbily jeho Helence. A od té doby jsme se pravidelně navštěvovali a hlavně ochutnávali svá jídla. Radim taky rád a dobře vařil a měl radost, když viděl, jak druhým chutná. Na své opožděné oslavě osmdesátin měl roušku a držel se stranou s tím, že má podezření na covid, který další den potvrdil. Nedlouho poté mu zemřela Helenka. Potom mu zjistili rakovinu jícnu a, a už se to vezlo. Ještě v březnu jsme byli u něj na návštěvě, špatně se mu dýchalo, ale oči mu zářily. "Představ si", povídá. "Ještě se mnou chtějí natočit  spot, jak sedím na obláčku, a ordinuji, už z druhého břehu, ten Arginmax!"

Slibuji, že se občas zadívám tam nahoru, a až tam uvidím obláček s nejasnou siluetou v bílém plášti, budu mít radost, že Radim to má pod kontrolou!

Alois Marhoul


Foto: Archiv FISAIC - LNT




Žádné komentáře:

Okomentovat