Prohledat tento blog

úterý 14. června 2022

Zeyerovy Vodňany v novém kabátě

 V první červnové dekádě proběhla populární, literárně motivovaná akce s názvem Zeyerovy Vodňany, již počtyřiadvacáté. Nebýt covidové pauzy, která zasáhla téměř do veškerého kulturního dění, byl by počet dosud uskutečněných ročníků těchto literárních setkání samosebou vyšší. Bohužel v letošním roce se termín konání kryl s několikadenním pražským knižním festivalem Svět knihy, takže mnozí, jindy účastní autoři byli nuceni se omluvit.

Nicméně už tento rok došlo k radikálním změnám v koncepci a programu akce, zaštiťované městskou Knihovnou Gelasta Vodňanského a městem Vodňany. Neformální dopolední setkání účastníků s přivítáním místostarosty Tomáše Bednaříka se odehrávalo v kavárně U Lípy, odkud se pak jednotliví spisovatelé, jejichž sestava se oproti předchozím letům změnila a omladila, rozešli do škol a dalších městských zařízení. Mně osobně se dostalo možnosti setkání s klubem Aktivních seniorů a musím podotknout, že to byla skutečně jedna z nejpozornějších a nejaktivnějších skupin besedujících.

Po dobrém obědě přepravil najatý autobus přítomné literáty do Kestřanské tvrze, která byla pro většinu opravdovým překvapením. A to jak rozlohou a starobylostí, tak nadšením současných majitelů postupně uvést značně poničené interiéry i venkovní vzhled budov do původního stavu. Ovšem zlatým bodem programu byla návštěva vinných sklepů a skutečně fundovaná a nadmíru zajímavá přednáška majitele tvrze o vínu, jeho odrůdách a kvalitách, spojená s mnohačetnou ochutnávkou.

V tomto prostředí také byl naposledy předáván Pohár Jana Bauera, udělovaný obvykle mimoregionálním autorům. Tentokrát byly vlastně udělovány poháry dva – jeden za loňský neuskutečněný ročník a jeden za ten letošní. Malou změnou byl ovšem i fakt, že si jedno z těchto ocenění mimořádně odnesl jihočeský autor - Ondřej Fibich. Druhý keramický pohár putoval do rukou Lukáše Csicselyho, sice původem Jihočecha, ale nyní žijícího v Praze.

Na pozvánce na tuto kulturní událost figurovala mimo jiné vernisáž výstavy Neznámý Zrzavý, na dvorcích domů v centru města konaná beseda a také autorské čtení s hudebním doprovodem. Večerní program, situovaný do přírodního amfiteátru ve vodňanských parkánech, zahájilo promítání filmečků pořízených dětmi a s dětskými herci a následně pak ocenění těch nejzdařilejších. Proto bylo mezi návštěvníky tolik malých chlapců a holčiček. Mezi jednotlivými body připravovaného pořadu vystupovalo příjemné duo Pompadour s kytarou, houslemi a znělými hlasy. Mezi oficiálními proslovy byl dán prostor i nejvýkonnějšímu českému spisovateli, Janu Bauerovi, který je jedním ze zakladatelů Zeyerových Vodňan.

Změny doznala i samotná cena pro vybrané autory v podobě podstavce s kovovým trojlístkem – proto se také od letošního roku bude toto ocenění jmenovat Zeyerův trojlístek. V první etapě byly ceny předány tvůrcům dětské literatury – Hiromi Janštové, Haně Lehečkové a Michalu Vlkovi. Z autorů píšících literaturu pro dospělé si ocenění odnášeli: Jan Měšťan a Antonín Sekyrka, Rosťa Bakula, který zaujal vodňanským komiksem, a Martina Havlínová za vzpomínky na Jana Zrzavého. Tentokrát si také i autorské čtení připravili právě tvůrci oceněných knižních titulů. Ale s prázdnýma rukama neodešli ani ostatní přítomní literáti, kteří obdrželi dárkové tašky s drobnými vodňanskými suvenýry, připomínajícími toto literární setkání. Bohužel výpadek elektřiny zavinil víc než hodinu a půl trvající pauzu, ale vytrvalci se plánovaného hudebního vystoupení pak přece jen dočkali.

Příští rok se Zeyerovy Vodňany dočkají svého pětadvacátého ročníku, který by měl být podle plánů ředitelky městské knihovny Kateřiny Mašlové ještě pestřejší, obsažnější a snad i překvapivější...

Hanka Hosnedlová


Foto (2x) Jan Bauer

Foto: Karel Burda



Žádné komentáře:

Okomentovat