Prohledat tento blog

sobota 13. srpna 2022

Letní setkání v Holíči

 

Foto: Vlado Petrovič

Letní mezinárodní poetický festival „Po stranách Moravy“ se letos uskutečnil ve slovenském Holíči ve dnech 5. – 7. srpna.  Již jedenáctého ročníku se zúčastnilo celkem pětadvacet poetů ze Slovenska, Česka, Polska a Rumunska, pro něž Vladimír Petrovič, prezident slovenské sekce festivalu, zajistil solidní ubytování v hotelu SAN a zajímavý program. Účastníkům bylo po celou dobu k dispozici Divadlo rodiny Švrčkových - Beseda, partner festivalu, kde probíhala autorská čtení zpestřená hudebními vstupy, poetické debaty a diskuze. Rodina Švrčkových navíc pro zúčastněné zajistila i stravování.

Součástí programu byla i návštěva jediného celistvého kostelíka sv. Margity Antiochijské, který se zachoval z období Velkomoravské říše na území Česko – Slovenska. O historických poměrech v povodí řeky Moravy v období Velkomoravské říše zasvěceně pohovořil Vladimír Petrovič, který jako regionální historik se této tématice věnuje. Vybraná skupina autorů se zúčastnila autorského čtení pro lázeňské hosty Přírodních léčebných lázních Smrdáky.

Díky nevšední vstřícnosti rodiny Švrčkových a obětavosti Vladimíra Petroviče proběhl celý festival ve velmi milé, srdečné a přátelské atmosféře.  

Petr ŠULISTA

Žádné komentáře:

Okomentovat