Prohledat tento blog

neděle 7. srpna 2022

Oslavenci měsíce srpna

Po suchém, převelice horkém a planoucím červenci snad přijde léto rozumnější. Srpen však sám bývá také horký dost a dost, snad proto svá narození v průběhu let odkládal nebo uspíšil, kdo mohl. Přesto velice významné kulatiny oslavíme a to hned po půli měsíce.

Sedmnáctého připijme na zdraví našemu vynikajícímu básníku a lékaři, který do své tvorby promítá právě i etický pohled profesní. Soudím, že některé jeho básně by měly být zahrnuty rovněž do povinné četby mediků. Bohumil Ždichynec dokáže i ve vysokém věku – nebo právě proto – oslovit celé generace čtenářů. Dejme slovo povolanějšímu, literárnímu kritikovi doc. PhDr. Vladimír Novotnému, Ph.D:

 „Bohumil Ždichynec, myslitel postrenesančního stoicismu, žijící a tvořící v období postmoderního skepticismu,“ analyzuje ve svých textech smysl života, který nám v čase namnoze uniká. „Nejnovější průřez autorovou přítomnou poezií představuje svébytné, jakož i přímé pokračování v poetice estetického reflektování stavu věcí vezdejších, které známe již z umělcových nedávných opusů Hamlet v tekuté době (2017), Hranatej svět (2018) a Srdce v mrakodrapu (2019).“ Zmíněným průžezem je kniha Noe odpočítává dny (2020).

Dalšími oslavenci tohoto měsíce jsou naši čestní členové, z nichž hned ten první, pan Vladimír Páral, oslaví desátého srpna kulatiny, z jakých se již tají dech. Snad promine, když prozradím, že patří mezi naše nejstarší žijící klasiky a za deset roků může dosáhnout stovky. Kdo z nás nezápasil  po boku mladého muže a bílé velryby? Mít celého Párala v knihovně na začátku 80.let bylo znakem kulturnosti – i snobství, což se modernímu umění často stává. Ještě v roce 2014 překvapil naši kulturní (a hlavně čtenářskou) obec svým posledním románem Kniha o biči.

Devatenáctý srpen patří paní Sylvě Stankušové – Knotkové. Během životního putování si všímala života kolem sebe a mnoho obyčejných osudů ztvárnila v povídkách, stejně jako mnohé dojmy  promítla do básnických sbírek. Publikovala své verše a prózy pouze v časopisech a kalendářích, teprve v důchodu začala tvořit souvisleji. Po roce 2000 vydala několik sbírek veršů a povídkových knih. Z posledních titulů jmenujme Široké nebe nad Brnem (2014).

 

Posledním oslavencem je pan Milan Blahynka, literární kritik a teoretik. Jemu patří náš přípitek 29. srpna. Zabýval se mimo tvorbu V. Nezvala dalšími postavami naší literatury a nebojí se zkoumat rovněž literaturu současnou. Vydal mj. knihy Byla jednou jedna… básnická generace takzvaných pětatřicátníků (dissertatio apologetica) (2017), Sedm kapitol o díle Milana Kundery (Kmen 2019) a potom Glosy k losu Člověka v době prokurátorů (Rub 2020).

 

 

Všem našim oslavencům přejeme pevné zdraví, stálou inspiraci, hodně tvůrčích sil a aspoň malou radost každý den!

 

Hana Mudrová


Foto: František Tylšar


Žádné komentáře:

Okomentovat