Ve dnech 9. – 11. září proběhl na Slovensku již 18. ročník setkání literárních klubů a autorů ze Slovenska, Česka a Polska - Martinská poetická jeseň 2022, pořádaná Turčanskou knihovnou v Martině a Literárním klubem Duria za finanční pomoci Fondu na podporu umění. Předem chci podotknout, že jsem na tuto akci jel s nemalou zvědavostí, neboť jsem o ní slyšel pochvalná vyjádření. Musím přiznat, že víkend, prožitý ve společnosti více jak třiceti nadšených a pro literaturu zapálených autorů, předčil mé očekávání. V pátek odpoledne se konala v Turčanské knihovně v Martině prezentace tvorby autorů Almanachu MPJ 2022 doplněná působivým vystoupením folklórního souboru Hrádek z Bystřičky, poté se účastníci přesunuli do Vrútek, kde byli ubytováni v penzionu Burra a kde pokračoval další program setkání. Sobotní dopoledne vyplnil svými velice zajímavými a fundovanými přednáškami Mgr. Peter Cabadaj, který zúčastněné jednak seznámil s odkazem štúrovců dalším generacím, jednak přiblížil osobnost Juraje Jánošíka, jeho skutečný život a vzniklou legendu v kontextu štúrovské literární tvorby, která našla svou odezvu v mnoha zemích světa. Odpoledne následovala poučná prohlídka železničního muzea na nedalekém nákladovém nádraží, kde dobrovolní nadšenci renovují staré lokomotivy a díky odbornému výkladu pana ing. Petra Nagyho se všichni dozvěděli mnoho zajímavých informací a měli možnost nahlédnout i do útrob některých mašin. Před večeří následovalo autorské čtení, které opět zpestřilo folklórní vystoupení, tentokrát souboru Hradisko z Vrútek. Večer se ještě četlo a pak dlouho společně zpívalo za kytarového doprovodu pana Oldřicha Svobody. Nádherná atmosféra plná souznění a krásného pohlazení pro duši.
A komu za to dík? Milé, usměvavé a nesmírně vstřícné metodičce Turčanské knihovny, paní Taťaně Sivové (na fotografii Aničky Vojtěchové červená), která pro nás zorganizovala program, po celý čas se nám svědomitě věnovala, všude nás doprovázela a v sobotu večer si s námi s chutí zazpívala. Nemalý dík patří i penzionu Burra za solidní ubytování, ochotu a velmi chutná jídla.
Žádné komentáře:
Okomentovat