Prohledat tento blog

neděle 2. října 2022

Oslavenci měsíce října

Jak se vám líbí, přátelé, tento měsíc? Začíná příslibem alespoň kousku babího léta, i když nejdřív sprchne. Ale prý jen tak, abychom ten přechod k počasí stálému neměli příliš skokový. A snad aby se sluníčko alespoň pousmálo na první oslavu.

Je tomu tak, hned první den patří našemu čestnému členovi, historikovi a humoristovi Milanu Pávkovi. Vloni měl kulatiny a zdatně pokračuje k dalším metám. Jeho román Simulanti je tak výmluvnou sondou do socialistického povětří, že byl sice povolen do distribuce v r. 1986 (tři roky po vydání), ale řadí se mezi klasická díla. Příznivci fantastiky je dodnes velmi hodnotí, což je jedno z ocenění nejvyšších možných – dílo, které oslovuje čtenáře i po mnoha letech, prověřil život a doba.

Další číši s přáním všeho dobrého pozvedněme směrem k Luhačovicům 13. října. Básnířka Zita Malaníková tam totiž oslaví kulatiny. Známe ji z mnoha básnických almanachů (od r. 2006), písňových textů, píše i prózu, scénáře, věnuje se i výtvarným činnostem. Její básně byly přeloženy do polštiny, ruštiny a švédštiny.

Půlkulatiny oslaví o devět dní později, 22.10., spisovatelka a básnířka, vysokoškolská pedagožka a editorka Jana Bednářová. Je držitelkou Evropské medaile Franze Kafky za uměleckou činnost (2004). Její próza Modrej čas=Modré dni byla přeložena do slovenštiny (2019). Zpovídala  a redaktorsky zpracovala básně a kresby z tureckého vězení Miroslava Farkase Pikola (2022).

 Ve stejný den, tedy dvaadvacátého října, připijeme směrem k Českých Budějovicím rovněž našemu čestnému členovi, Janu Marešovi. Je to badatel, knihovník, překladatel, básník a redaktor. Spolu s Ivo Karešem vytvořil internetovou encyklopedii KOHOUTÍ KŘÍŽ, která již od počátku 90. let seznamuje českou veřejnost s představiteli tzv. německé šumavské literatury. Rozsah encyklopedie je takřka neuvěřitelný.  Databáze se stále rozšiřuje a nyní představuje více než dva tisíce autorů. Najdeme tu  ukázky jejich děl, životopisné medailony, bibliografické odkazy i obrazové dokumenty.

Přejeme naší říjnové čtveřici oslavenců pevné zdraví, hodně sluníčka a pohody, tvůrčích sil a vůbec všechno dobré.

Hana Mudrová







Žádné komentáře:

Okomentovat