Prohledat tento blog

neděle 1. ledna 2023

DOBRÁ VĚC SE PODAŘILA

Početná je plejáda sborníků, které již řadu roků vycházejí pravidelně, další jednorázově, mnohdy pod různými rouškami, se svéráznými názvy, s rozličným označením a posláním. Pravidelně rediguje kvalitní sborníky Vladimír Stibor. V závěru loňského roku připravil Almanach české poezie 2023 pod sympatickým názvem POSLEDNÍ MÍSTO U OHNĚ. Jako vydavatelka je uvedena Václava Rysková, publikace má 124 stran a znamenitými, tak trochu snovými ilustracemi ji doplnil Ivan Bukovský. Vedle veteránů české básnické garnitury čteme tvorbu dalších známých i méně známých poetů, jména ovšem nejsou vždy zárukou kvality. Někteří autoři překročili vlastní stín. Budiž jim vysloven dík za každý upřímný verš. Nelze opomenout bystré postřehy s názvem „Drobinky“ Ladislava Mušky, jednoho z nestorů současného českého písemnictví.

Jako všechny předcházející, doprovází almanach Poslední místo u ohně anketa, tentokrát zaměřená na poněkud choulostivý, zcela individuální terč s názvem Největší pokušení vašeho života. Co si povídat, všelijakých pokušení nás potkalo, potěšilo, zarmoutilo či pouze obešlo početné množství! Almanach působí dojmem, že se všichni básníci a básnířky sešli u pomyslného ohně a bilancovali. Určitě mohou konstatovat, že se jeho vydáním - vypůjčme si Sabinova slova ze závěru Prodané nevěsty - dobrá věc podařila.

František Uher


POZNÁMKA REDAKCE: 

Bohužel je smutné, že o takové "dobré věci" se musíme dovědět až po jejím ukončení. O přípravě sborníku jsme nebyli informováni, a tak mnozí pravidelně publikující autoři již nemají šanci se přidat. Kniha je v tisku... 

Přesto není potřeba zoufat, v letošním roce máme šanci na účast v novém sborníku, který je otevřen všem... Více informací naleznete na našem blogu:

Obec spisovatelů ČR: Almanach POEZIE 2023 (obecspisovatelu.blogspot.com) 



Žádné komentáře:

Okomentovat