Prohledat tento blog

pátek 3. února 2023

Oslavenci únoroví

Vážení přátelé, nejprve mi dovolte oznámit smutnou zprávu od rodiny pana Jiřího Blahoty, publicisty, spisovatele a básníka, dlouhodobého člena Obce spisovatelů. Psal rovněž o výtvarném umění (Na kopci v Hrachovci - Ivan Jilemnický, 2004), zabýval se životem a přínosem  významných světových osobností (Přemožitelé času, 1999).  Čest jeho památce!

Po krátkém vzpomínání se již budeme věnovat únorovým oslavencům. Zdálo by se, že po stručném lednu se ani v únoru moc našich členů nechtělo podívat na svět.  Oslavy ovládly dvě dámy, čestná členka paní Helena Christenová a nastávající čestná členka, paní Slávka Poberová.

 

Paní Helena Christenová, výtvarnice, spisovatelka a hlavně básnířka, která v poslední době publikuje jako Helena Christen (např. sbírka veršů Zazněl gong), oslaví své narozeniny 17. února.  Publikovala hlavně v časopisech,  s poeticko-dramatickou tvorbou se můžeme setkat v knihách A růže voní dál a Asteroid 89. Založila a stala se tváří hnutí moderních žen po roce 1990 (Československé společnosti moderních žen, později České společnosti moderních žen), byla mediátorkou pro Prahu a Beroun.

 

Paní Slávka Poberová,  která oslaví kulatiny o tři dny později, je česká prozaička, redaktorka, nakladatelka a překladatelka z angličtiny. Pro mne osobně byly důležité cestopisy R. Halliburtona a také překlady knih Daphne du Maurier. Psala také pod pseudonymem Anna Králová a jejím velkým tématem byla role žen ve společnosti, jejich seberealizace a emancipace. Z posledních knih jmenujme  Intriky na českém trůnu (2007) a Nejmocnější ženy Evropy (s Melitou Denkovou, 2010).

 

Pokud nesvětíte suchý únor, vzpomeňte si po polovine měsíce, před koncem masopustu, na tato naše oslavenkyně, připijte jim na zdraví a popřejte všechno dobré.

(Připít můžete čímkoliv, důležitá je vzpomínka a dobré slovo.)

 

Hana Mudrová

Foto: FJB




Žádné komentáře:

Okomentovat