Prohledat tento blog

pátek 31. března 2023

Oslavenci měsíce dubna

Letošní jaro mnohé zaskočilo tím, jak se březen vyřádil s počasím, jaké většinou náležívá dubnu. Nezbývá, než si přát, aby se naopak jindy bláznivý měsíc umoudřil a výkyvy počasí byly právě tak mírné, jak většině lidí svědčí.

Duben si pro nás přichystal i velikonoční svátky, takže by měl být měsícem veselým a výživným, protože dopřát si dnes vajíčka na jakýkoliv způsob již konečně přestává být velikým hýřením.  Však už bylo načase, viďte.

V tomto měsíci nás kupodivu letos čekají jediné kulatiny, ale protože je mezi námi přece jenom dost významných a pilných jarňátek, alespoň je vyjmenuji podle pořadí, v němž budou slavit.

Jako první má hned druhého narozeniny prozaička Marta Ehlová, po ní opět pražský spisovatel Benjamin Kuras, jihočech František Niedl, dále plzeňská prozaička Peggy Kýrová a konečně šestnáctého uzavírají řadu  pilný plzeňský autor a literární badatel Ivo Fencl a opět pražský autor, redaktor a vydavatel Vlado Ríša.

Čestné členy připomínáme bez ohledu na kulatiny každý rok. Jsou nám stálou inspirací a mnohé obdivujeme, jak jim ani přibývající léta nebrání v další tvorbě a vystoupeních.  V dubnu tedy připijeme na zdraví a stálou inspiraci dvěma našim básnířkám.

Šestého dubna oslaví své narozeniny první ze dvojice čestných členek, paní Libuše Svobodová, autorka několika básnických sbírek, která v r. 2018 zaujala sbírkou haiku s názvem Paleta žití.

Celý měsíc uzavírá naše jediná jubilantka, a to velice významná jak rokem narození, tak celoživotní prací a tvorbou. Výjimečně prozradím i ročník, protože tehdy se narodilo (urodilo?) mnoho báječných lidí, včetně členů mé rodiny. Byl to rok 1933. A koho že nám to 30. duben přinesl? Čestnou členku, paní Karlu Erbovou. Nyní čerstvě vydala knihu Pití Sokratovo, výběr ze své poezie z let 1966-2022.

Ať všem našim oslavencům dodá sílu a inspiraci nadějné jaro, ať nás i oni inspirují svou tvorbou a zápalem. Přejeme všechno nejlepší, pevné zdraví a hodně radostných dní.

 

Hana Mudrová



Žádné komentáře:

Okomentovat