Prohledat tento blog

úterý 2. května 2023

Naši májoví oslavenci

Utíká to, nejen týden za týdnem, ale i do měsíců jako když foukne, viďte? Otevírá se před námi máj, měsíc plný příslibů od všeho, co kvete, ale zároveň s varovně zdviženým prstem. Pankrác, Servác a Bonifác připomínají, že zvraty počasí mohou mít značné důsledky pro úrodu, ale rovněž pro pokaženou radost z nastupujících teplých dní.

V květnu se zalíbilo mnoha našim členům, takže výčet všech oslavenců by byl skutečně přebohatý. My opět vybereme ty, kterým nadchází čas kulatin. Jsou dohromady tři a k tomu máme ještě jedny půlkulatiny. Nezapomeneme ani na naše čestné členy, kterým popřejeme každý rok.

Hned šestý květen patří básníku, dramaturgovi, scénáristovi, dramatikovi, autorovi mnoha esejů , filosofických a polemických článků Stanislavu Kubínovi. To je ale výčet! Za své dlouholeté působení v televizi a rozhlase spolupracoval s mnoha vynikajícími umělci a osobnostmi mnoha oblastí, které představoval národu. Na mnohých spolupracoval s M. Horníčkem. Jen od 90.let do r. 2010 sám napsal přes 150 scénářů takových talkshow! Naposledy jsme se s ním setkali v almanachu českých básníků Vladimíra Stibora „Ohlédni se, nezkameníš!“ (2021). Dále přispívá do Radia Proglas.

O den později, sedmého, bude slavit půl kulatiny naše čestná členka, spisovatelka a básnířka Alena Melicharová. Vedle básnických sbírek a novely Ve dvou (2011) je velmi oblíbená pohádka Studánková víla, odehrávající se v Poohří, od r. 2018 také jako e-kniha.

Jedenáctého května slaví narozeniny naše čestná členka, spisovatelka Eva Kantůrková, která dostala v prosinci cenu Dilie za celoživotní dílo. V současnosti pracuje na knize o osudech svého dlouholetého přítele.

Čtrnáctý květen si obsadil mladý básník Tomáš Jirgl, entomolog a spisovatel, člen mělnického Pegase, autor odvážných moderních veršů, dotýkajících se nejhlubšího lidského nitra.  Jmenujme alespoň sbírky Andělé v ptačích tělech (2021), nejnovější, čtvrtá sbírka, se jmenuje  Zas pudu s hrobníkem na pivo (2023). Nově se dal na prózu, kniha zatím ještě vzniká, držme palce.

O dva dny později, šestnáctého, slaví krásné kulatiny básnířka Helena Šlesingerová, ředitelka městské knihovny v Plzni. Průběžně dělá cosi hodně náročného a potřebného - je totiž známá jakožto garant a konzultant dlouholetého projektu Kde končí svět, zaměřeného na rozvoj dětského čtenářství v knihovnách celé republiky.

Výčet uzavírá 29.5. naše čestná členka, scénáristka a režisérka Věra Plívová – Šimková, proslulá svými krásnými a citlivými filmy pro děti, některé scénáře převedla do knižní podoby.  V roce 2019 byla za celoživotní dílo oceněna Českým lvem.  Prozradím, že se blíží k devadesátce.

 

Připijme na zdraví všem těmto našim oslavencům.  Vedle zdraví a štěstí popřejmě také hodně inspirace, tvůrčích sil, pohodu a pěkné oslavy se všemi blízkými, které mají rádi.

Hana Mudrová





Žádné komentáře:

Okomentovat