Prohledat tento blog

pátek 2. června 2023

Oslavenci měsíce června

Vážení přátelé, otevírá se před námi další krásný měsíc. Kvetení se leckde opozdilo, takže  nyní propuká jarní krášlení v plné síle. Není divu, že si červen pro své narození vybralo hodně našich členů, i když kulatin a půlkulatin zmíním jen velice málo. Pro jistotu však první červnový týden připíjejte, co to dá, vždycky bude někdo oslavovat nebo před narozeninami mít. . Podobně se nám narozeniny nastřídaly po dvacátém.

Nyní ale připomenu krásné kulatiiny naší čestné členky, paní Věry Ludíkové. Básnířka, povídkářka a esperantistka, která publikuje například v Chůdových kořenech, oslaví  narozeniny dne 16. června. Poslední sbírku veršů nazvala v r. 2021 Pastorela. Hodně se věnovala i mladým autorům (například vydala Almanach mladých básníků Podorlicka) a řada jejích básní byla zhudebněna.

Půlkulatiny oslaví rovnou dvě naše členky. První z nich, básnířka Eva Kubowská  Černá, píšící jako Eva Černá, je rovněž autorkou písňových textů.  Poslední její  vydanou knihou je sbírka „drobných střípků radosti“ z roku 2022 Laskavosti. Narodila se 25. Června.

O den později, 26. června  bude slavit půlkulatiny básnířka Jana Whittedová, žijící ve Švédsku. O naši činnost se velmi zajímá, je s námi v kontaktu. 

Ve výčtu oslavenců nemohu pominout ani ty, kterým jsme velice vděční za jejich stálou práci v Radě Obce spisovatelů. Hned 6.června proto popřejeme Olze Nytrové, básnířce, pedagožce, pořadatelce mnoha setkání  se zajímavými osobnostmi (Dialogy na cestě jsou i na YouTube) a o dvacet dnů později, 26.6., novinářce, prozaičce i básnířce Jaroslavě Pechové, která se opět ujala celého průběhu Ceny Miloslava Švandrlíka.

Děkujeme všem našim oslavencům za všechno, co dělají pro nás, pro celkou veřejnost, za všechnu krásu, kterou nám kouzlí svými slovy i činy. Přejeme všem pevné zdraví, hodně spokojenosti a úspěchů, spoustu inspirace a také tvůrčích sil.

Připijme všem na zdraví a vše dobré!

 

Hana Mudrová



Žádné komentáře:

Okomentovat