Prohledat tento blog

pátek 14. července 2023

S Karlou Erbovou připíjíme Sokratovi

Básnířka a spisovatelka Karla Erbová oslavila vzácné 90. narozeniny, které jsou zvláštním a jedinečným darem pro život a tvorbu. Tato žena s opravdu nelehkým životním údělem je moudrá, má co sdělit. Prizmatem tvrdých životních zkoušek mnohé pochopila a pomáhá čtenáři nahlížet do hloubek života básnickým slovem. Setkali jsme se s ní 14. 6. 2023 v Božské lahvici, literární kavárně na Starém Městě v Praze. Přednášela zde ukázky z objemné knihy Pití Sokratovo, spolu s  Martinou Kolajovou, působící na stanici Vltava. Umělkyni gratulujeme k této vynikající knize poezie, do které jsme se s chutí začetli.  Hudebně doprovázel Alfred Habermann, student Hudební a taneční fakulty HAMU v Praze, obor varhany. Na klavír zahrál poetická preludia M. Dlouhého a Preludium G dur I. J. Berkoviče.

Paní Karle vyšla prvotina Neklid v roce 1966. Po politických prověrkách po dobu více než dvaceti let nemohla publikovat. Literární práci se mohla naplno věnovat až po změně režimu. Od té doby jí vyšlo přes třicet básnických sbírek, napsala také několik bibliografií a čtyři prozaické tituly. Její poezie byla přeložena do sedmi jazyků.

V 90. letech Karla Erbová spolupracovala s rozhlasem a jako externí redaktorka připravila více než 250 příspěvků pro Rádio Svobodná Evropa. V letech 1995–1997 byla předsedkyní Společnosti Národní knihovny.

Obdržela Cenu města Plzně za celoživotní dílo (1999), Cenu Jana Zahradníčka za českou poezii (2001), Cenu B. Polana opakovaně, Stříbrnou medaili města Plzně za celoživotní přínos literatuře (2021). V roce 2016 jí byl udělen čestný doktorát na kalifornské World Akademy od Art and Culture. Je členkou Pen klubu, Umělecké besedy a Střediska západočeských spisovatelů.

S Dialogem na cestě spolupracuje tato milá dáma již léta a k jeho letošnímu dvacátému výročí napsala krásné zamyšlení. V rámci naší činnosti jsme se s ní opakovaně vídali v Praze i v Plzni. S Karlou Erbovou, touto tvůrčí ženou plnou energie, se můžete potkat také ve vyvěšených pořadech Dialogu na cestě na YouTube.


                            PhDr. Olga Nytrová,
                            vedoucí Dialogu na cestě a Pražského klubu spisovatelů


Foto: Václav Strachota









Žádné komentáře:

Okomentovat