Prohledat tento blog

sobota 30. září 2023

POEZIE 2023 aneb Řeky slov

Kolektiv autorů

Poezie 2023 - Řeky slov

Epika, 2023


Poezie je na literární scéně oproti próze úplnou Popelkou nejen z hlediska celkové čtenářské pozornosti, ale i v počtu vydávaných knih tohoto žánru. Pochopitelně, že rovněž v této oblasti hraje nezpochybnitelnou úlohu i otázka komerčního efektu. Proto je třeba ocenit každý nakladatelský krok, který přináší na knižní pulty nová vydání básnických sbírek, zejména těch současných. Jedním z nich je František Tylšar, který jako básník si je vědom všech těchto skutečností, a přesto se rozhodl zapřáhnout své služby do kočáru Múzy Poezie. A nutno říci, že zdařile.

Tak se zrodila sbírka s názvem Poezie 2023 aneb Řeky slov, která vyšla v nakladatelství Epika v letošním štědrém létě. Zahrnuje verše 52 autorů různých věkových kategorií, z různých měst a dokonce i z různých zemí. Vedle zralých a osvědčených autorů se na stránkách této nevšední publikace prezentují svými verši také noví nadějní adepti z krajin poezie, s jejichž jmény se třeba budeme setkávat i v budoucnu.

Iniciátor i realizátor této sbírky položil všem zapojeným básníkům jednu jedinou jednoduchou otázku: Co pro vás znamená poezie? Odpovědi byly zajímavé, hloubavé, vtipné i překvapivé, ale vždy jednoznačně vyznávající přízeň básnickému sdílení myšlenek.

Já si dovolím na závěr této krátké anonce použít slova mé vlastní odpovědi na výše zmiňovanou otázku, protože vyznává mé celoživotní poetické krédo: Poezie je pro mne už od dětství niterná řeč duše, kterou mohu tvořit obrazy bez plátna, stavby bez cihel, písně bez nástrojů... Navíc mi dává neomezený prostor v komnatách fantazie a nekonečné možnosti, jak postavit spolehlivé mosty, můstky a lávky ze slov od srdce k srdci.

Hanka Hosnedlová


Žádné komentáře:

Okomentovat