Prohledat tento blog

čtvrtek 26. října 2023

Deset let na literární trati

 Již deset roků se v měsíci říjnu pravidelně scházejí autoři píšící o železnici na křtu knih Literátů na trati.

Ani letos tomu nebylo jinak. Sousoší Nikolase Wintona vítalo společně s písničkami Řehečského kvarteta příchozí autory, kteří letos naplnili Vládní salonek na pražském Hlavním (Wilsonově) nádraží do posledního místa a někteří se do slavnostních prostor ani nevešli. Přivítání to bylo více než symbolické, protože jeden z akordeonistů – Pavel Koren – přijel až z daleké „Svaté země“.

Akci zahájil František Tylšar minutou ticha za autory, kteří od minulého křtu svoji literární pouť ukončili. Jmenoval Václava Rubeše, spoluzakladatele tradice Literátů na trati, básníka Jaroslava Schnercha, ale připomněl i nevinné oběti válek na Ukrajině a v Izraeli…

Následovalo přivítání přítomných a poděkování všem, kteří svým dílem ke vzniku tří nových knih přispěli. Ať už jako partneři projektu mediální, odborní, odboroví či samotní autoři.

„Věřili byste tomu, že za deset roků jsme vydali 16 knih, ve kterých byly otištěny příspěvky od 938 autorů?“ uvedl krátce statistiku projektu jeho zakladatel tvůrce. Jen letos to bylo 68 autorů v knize prózy s názvem Literáti na trati X aneb Příběhy železné dráhy, 53 autorů poezie v knize Literáti na trati X aneb Poezie železné dráhy a k tomu ještě 52 dalších básníků v almanachu Poezie 2023 aneb Řeky slov. Nejmladším autorem je Szofie Kusnir z Ukrajiny, narodila se v roce 2013 a její verše si můžeme přečíst v obou jazycích.

Po přečtení seznamu autorů a krátkých ukázek následoval krátký proslov Štěpána Lva, místopředsedy Odborového sdružení železničářů. Vyjádřil radost z toho, že píšeme a popřál projektu do budoucna spoustu dalších nápadů i nových autorů. V podobném duchu se nesly i krátké proslovy Ladislava Vokouna, prezidenta ČZS FISAIC a výkonné tajemnice ČZS FISAIC Jarmily Šmerhové.

Tři knihy byly pokřtěny kapkami pěnivého moku z rukou tří sudiček. Kmotrem Příběhů železné dráhy se stal Štěpán Lev, Poezii železné dráhy pokřtil Ladislav Vokoun a Poezii 2023 přední český básník Jiří Žáček.

Následovala společná fotografie přítomných, a pak již volná zábava při písničkách skupiny JEDETO a při občerstvení, které zajistilo Odborové sdružení železničářů prostřednictvím FISAICu. V průběhu diskuzí a rozhovorů bylo podepsáno mnoho knih, byla navázána nová přátelství, objektivy fotoaparátů i mobilních telefonů byly nepřetržitě v akci.

Děkujeme všem, kdo se na přípravě a průběhu akce podíleli. Zaslouží si opravdu dlouhý potlesk, který rovněž v sále zazněl.

Věřím, že se zase za rok sejdeme v plném počtu. Své příspěvky do knih roku 2024 můžete posílat již nyní. Podrobné zadání naleznete na blogu Obce spisovatelů: https//obecspisovatelu.blogspot.com nebo jejího Jihočeského klubu: http//jckos.blogspot.com.


Fanda :-) Tylšar

Foto: Archiv FISAIC









3 komentáře:

  1. Díky. .Bylo FAJN. (EvaHrubá)

    OdpovědětVymazat
  2. děkuji, že můžu být vaší součástkou

    OdpovědětVymazat
  3. Jarmila Maršálová29. října 2023 v 4:58

    Děkuji, že jsem mohla být jednou součástkou knihy poezie a kapkou v Řekách slov

    OdpovědětVymazat