Prohledat tento blog

čtvrtek 26. října 2023

František Tylšar a spol Literáti na trati X aneb Příběhy (Poezie) železné dráhy

František Tylšar a spol

Literáti na trati X aneb Příběhy železné dráhy

Literáti na trati X aneb Poezie železné dráhy

Epika, 2023

Je to k neuvěření, ale projekt Literáti na trati vstoupil letošním rokem již do svého desátého ročníku a zdaleka nehodlá tuto knižní šňůru ukončit. František Tylšar, který stál u kolébky tohoto nápadu a širších publikačních možností, jej realizoval v podobě knižních sborníků, věnovaných železnici, jejím zaměstnancům, příznivcům a obdivovatelům.

Dává zde příležitost široké paletě autorů, kde vedle sebe stojí zkušení a renomovaní spisovatelé a ti, kteří své literární, zatím třeba neumělé štěstí zkouší poprvé. A to nejen v prozaických dílkách povídkových, esejistických, reportážních či cestopisných, ale i na poli poezie. Již před šesti roky byla totiž stále obsažnější publikace rozdělena ku prospěchu obou žánrů na dvě knihy – na sborník prozaický a poetický.

S mottem Železná dráha je plná příběhů se letos popasovalo 68 autorů z celé republiky, v případě druhého, poetického sborníku s mottem Železná dráha je plná poezie 53 autorů, tentokrát i s účastníky ze zahraničí.

Díky tomuto různorodému autorskému zapojení je obsah obou publikací natolik pestrý, že v nich najde svůj šálek písmenek snad každý ze čtenářů. A navíc může přemýšlet o tom, zda se příští rok sám nezapojí...


Hanka Hosnedlová




Žádné komentáře:

Okomentovat